Önos

Det började med vin men efter strikta alkoholrestriktioner gick Önos över till att koka sylt, marmelad och saft – vilken tur för oss!

 

Affärsidén var mycket enkel: köp frukt och bär, brygg vin och sälj det till kyrkorna som nattvardsvin. Det var så Ragnar Wollin tänkte när han 1903 startade företaget Önos i den skånska lilla byn Tollarp utanför Kristianstad, där det på den tiden växte rikligt med frukt och bär. Ragnar Wollins affärsidé utvecklades. Så småningom producerades viner som skåningarna kunde njuta av vid det egna bordet. Företaget, som hade ett tiotal anställda 1907, var mycket lönsamt. Som mest hade Önos ett 40-tal olika produkter i sitt sortiment, både egna och importerade viner. Men här fanns även sherry, det egna fiskvinet Williamsheimer, portvin, glögg, blåbärsvin och krusbärsvin.

 

Brattsystemet sätter stopp för vintillverkning

Men 1917 slog Brattsystemet med hårda restriktioner kring alkohol ner som en bomb över Önos. Motboken infördes och försäljning och utskänkning av alkoholhaltiga drycker blev strängt reglerad. För en vin- och sprittillverkare som Önos fick detta naturligtvis stora konsekvenser. Som tur var hade Ragnar Wollin vid flera studiebesök i Tyskland åren innan lärt sig att tillverka sylt och saft i större skala. Äldre medarbetare har dock berättat att det så sent som 1944 fanns vin kvar i Önos vinkällare. Då drevs företaget av Ragnars son Dettmar. Han lämnade i sin tur över Önos till sin son Max 1972.

1978 började företaget få stora ekonomiska problem. En grupp på fem medarbetare valde att köpa företaget av familjen Wollin. Tillsammans med personalen stakades en ny väg ut för företaget: konkurrenskraftigt alternativ av saft och sylt. Redan 1981 visade sig den nya vägen vara en framgång och företaget gjorde åter en liten vinst. I slutet av 1980-talet gjordes en ny satsning kallad nya Önos. Alla produkter gicks igenom och ledningen ansträngde sig för att hitta rätt kombination av råvaror och högklassiga recept.

När nylanseringen skedde 1989 visade det sig att ansträngningarna bar frukt. Önos hade lyckats stärka sin ställning som ett av de mest välkända varumärkena i Sverige. Idag finns allt från sylt, mos, marmelad och saft till inlagda gurkor och rödbetor under varumärket Önos.

Visste du att...

Namnet Önos har anor tillbaka till den grekiska mytologin. Vinguden Dionysos gav en vinranka till en mäktig grekisk man vid namn Oineus, som betyder vin på grekiska. Oineus uttalas Önos på skånska.