Jästen är ”hjärtat i degen” och har den betydelsefulla uppgiften att göra brödet poröst samtidigt som det ger smak och arom. Jäst är en encellig svamp (Saccharomyces cerevisiae) som består av vatten, protein, kolhydrater, fett, mineralämnen och B-vitaminer. Det mesta av proteinet utgörs av enzymer. Det är enzymerna som är avgörande för både jästens tillväxt och brödets jäsningsprocess. I ett 50 g paket färsk KronJäst finns det ca 500 miljarder jästceller. Vid förvaring avdunstar vattnet som finns i och runt jästcellen, paketet minskar då i vikt men jäskraften finns kvar.
Våra produkter består av olika jäststammar med olika egenskaper. Exempelvis har vår Jäst för Matbröd optimal jäskraft i degar för matbröd då den lätt tar upp maltos ur mjölet. Den fungerar däremot inte lika bra i en deg med mycket fett och socker. Vår Jäst för Söta Degar har optimal jäskraft i söta degar och är inte lika snabb på att använda maltos. Vår Ekologiska Jäst är producerad på ekologiska råvaror som är KRAV-märkta och har optimal jäskraft i degar för matbröd. KronJäst Surdeg ger smak och arom åt brödet och innehåller en levande surdegskultur som kan användas direkt, spontant och enkelt.
KronJäst – Bakglädje sedan 1893.