Felix

Felix är känt för allt från traditionella gurkinläggningar till djupfrysta färdigrätter. Men den självskrivna placeringen var långt ifrån given från början.

 

I slutet av 1930-talet ratade de svenska husmödrarna ättika som skulle användas till egna inläggningar. De föredrog färdiginlagda konserver, vilket blev allt mer besvärande för AB P Håkanssons ättiksfabrik i Eslöv. Disponent Donald Thompson, som var ansvarig på fabriken, insåg att något måste göras. Han tog kontakt med Herbert Felix som arbetade på sin familjs konservfabrik i Znaim i dåvarande Tjeckoslovakien. Herbert Felix hade stora kunskaper om inläggning av grönsaker och 1939 blev han ansvarig för uppbyggnaden av en ny fabrik i Eslöv.

Herbert Felix arbetade snabbt upp en omfattande verksamhet uppbyggd kring det nya varumärket Felix. När andra världskriget började ingick Herbert Felix ett avtal med svenska staten om leverans av äppelmos, saft och sylt. Själv begav han sig 1943 iväg för att, som frivillig, delta i kriget på de allierades sida. Under tiden leddes fabriken framför allt av hans hustru. Hon hade god vägledning av 47 tätskrivna sidor med instruktioner, som Herbert Felix hade skrivit innan han åkte.

Efter kriget började allt fler kvinnor att arbeta utanför hemmet. Detta skapade ett tryck efter produkter som kunde tillagas snabbt och enkelt. Potatismos gjort av pulver blev en av de stora framgångarna för Felix. När sedan den första plastflaskan med ketchup kunde ställas på svenskarnas matbord, hade varumärket verkligen etablerats. Från att ha koncentrerat sig enbart på grönsaksinläggningar hade nu Felix över tvåhundra artiklar i sortimentet.

Felix har i dag en marknadsledande position inom flera produktområden. Kombinationen av väl förankrade traditioner och nya innovationer ska säkra denna position även i framtiden. Exempel på dagens produkter under varumärket Felix är tomatketchup, dressing, inlagda gurkor och rödbetor, pommes frites, potatismos, paj, köttbullar, pyttipanna och djupfrysta enportionsrätter.