Vår historia

Vår mathistoria handlar till stora delar om sex starka entreprenörer och sanna innovatörer – Christian Gerhard Ameln, Henrich Eberhard Ekström, Gösta Carlsson, Ragnar Wollin, Herbert Felix och Frank-Olof Jansson och tar vid redan år 1838 när Abbas grundare Christian Gerhard Ameln startade sin handel med fisk och sill i norska Bergen.

Det samtliga entreprenörer hade gemensamt var att de alla hade en förmåga att ta tillvara på råvaror i sitt närområde och utveckla nya goda produkter. Christian Gerhard Ameln tillhörde en köpmannafamilj i norska Bergen som sedan generationer bedrivit salt- och sillhandel, det var detta som inspirerade honom att komma igång med sin verksamhet. Henrich Eberhard Ekström satte den första chokladkakan på marknaden, Ragnar Wollin gjorde prisbelönat vin, Gösta Carlsson såg ostkakans potential, Herbert Felix var först med industriell tillagning av ketchup, potatismos och inlagd gurka och Frank-Olof Jansson lanserade apelsinsaften i Sverige.

Vi är stolta över vår historia och att vi har lyckats utveckla vårt arv. Och kärnan i verksamheten består – nämligen kärleken till god mat och dryck.

1838

Christian Gerhard Ameln etablerar ett företag i Bergen med inriktning på handel med sill och fisk. Detta lägger grunden till Abba.

1848

Henrik Eberhard Ekström startar tillagning av lemonader och mineralvatten i Örebro och lägger därmed grunden för Ekströms

1868

Ekströms sortiment breddas med bland annat mustaschvax, bläck, stövelsmörja och Sveriges första chokladkaka och senare introducerades första bakpulvret i Sverige.

1902

Ragnar Wollin tar första steget i Önos historia när han börjar tillverka vin i Tollarp av traktens frukt.

1939

Herbert Felix gör den första industriella gurkinläggningen i Eslöv och lägger grunden för Felix.

1948

Handlaren Frank-Olof Jansson startar Kumla Fruktindustrier AB (senare BOB) tillsammans med ICA:s grundare Hakon Swenson.

1954

Kalles Kaviar gör entré på de svenska frukostborden.

1955

Frödinge Ostkaka börjar bakas, enligt ett traditionellt recept som gäller än idag.

1992

Varumärket FUN Light lanseras

1993

Varumärket Risifrutti lanseras under BOB Industrier. Ekströms och Önos slås samman till Ekströms Önos AB. Norska Orkla tar över BOB Industrier från ICA.

1995

Felix och Ekströms Önos slås samman till Procordia Food AB. Procordia Food ingår i norska Orklakoncernen.

1996

BOB Industrier förenas med Procordia Food.

2003

Procordia börjar sälja pizza under varumärket Grandiosa.

2008

Varumärket Liva lanseras, ett varumärke speciellt framtaget för olika kostbehov.

2009

Procordia tar över ansvaret för försäljningen av produkter under varumärket Paulúns.

2013

Procordia tar över varumärket JOKK från Norrmejerier.

2013

Abba Seafood, Frödinge och Procordia går samman och bildar ett gemensamt matföretag.

2013

Procordia tilldelas utmärkelsen Årets leverantör på Dagligvarugalan.

2014

Vi bildar ett nytt matföretag och får namnet Orkla Foods Sverige. Med ca 1600 anställda, närmre 5 miljarder i omsättning, 23 anrika varumärken och anläggningar på nio orter i landet, är Orkla Foods Sverige ett av landets största matföretag. Varumärket Krögarklass, ett premiumvarumärke inom färs, blir en del av familjen.

2015

Det veganska varumärket Anamma blir en del av varumärkesfamiljen, vilket gör att Orkla Foods Sverige nu består av 24 populära varumärken och 11 svenska anläggningar (inklusive lager).

2016

Orkla Foods Sveriges huvudkontor flyttar söderut, från Eslöv till Malmö, och inför ett helt nytt aktivitetsbaserat arbetssätt för de 250 medarbetarna som arbetar där.

1838

Christian Gerhard Ameln etablerar ett företag i Bergen med inriktning på handel med sill och fisk. Detta lägger grunden till Abba.

1848

Henrik Eberhard Ekström startar tillagning av lemonader och mineralvatten i Örebro och lägger därmed grunden för Ekströms

1868

Ekströms sortiment breddas med bland annat mustaschvax, bläck, stövelsmörja och Sveriges första chokladkaka och senare introducerades första bakpulvret i Sverige.

1902

Ragnar Wollin tar första steget i Önos historia när han börjar tillverka vin i Tollarp av traktens frukt.

1939

Herbert Felix gör den första industriella gurkinläggningen i Eslöv och lägger grunden för Felix.

1948

Handlaren Frank-Olof Jansson startar Kumla Fruktindustrier AB (senare BOB) tillsammans med ICA:s grundare Hakon Swenson.

1954

Kalles Kaviar gör entré på de svenska frukostborden.

1955

Frödinge Ostkaka börjar bakas, enligt ett traditionellt recept som gäller än idag.

1992

Varumärket FUN Light lanseras

1993

Varumärket Risifrutti lanseras under BOB Industrier. Ekströms och Önos slås samman till Ekströms Önos AB. Norska Orkla tar över BOB Industrier från ICA.

1995

Felix och Ekströms Önos slås samman till Procordia Food AB. Procordia Food ingår i norska Orklakoncernen.

1996

BOB Industrier förenas med Procordia Food.

2003

Procordia börjar sälja pizza under varumärket Grandiosa.

2008

Varumärket Liva lanseras, ett varumärke speciellt framtaget för olika kostbehov.

2009

Procordia tar över ansvaret för försäljningen av produkter under varumärket Paulúns.

2013

Procordia tar över varumärket JOKK från Norrmejerier.

2013

Abba Seafood, Frödinge och Procordia går samman och bildar ett gemensamt matföretag.

2013

Procordia tilldelas utmärkelsen Årets leverantör på Dagligvarugalan.

2014

Vi bildar ett nytt matföretag och får namnet Orkla Foods Sverige. Med ca 1600 anställda, närmre 5 miljarder i omsättning, 23 anrika varumärken och anläggningar på nio orter i landet, är Orkla Foods Sverige ett av landets största matföretag. Varumärket Krögarklass, ett premiumvarumärke inom färs, blir en del av familjen.

2015

Det veganska varumärket Anamma blir en del av varumärkesfamiljen, vilket gör att Orkla Foods Sverige nu består av 24 populära varumärken och 11 svenska anläggningar (inklusive lager).

2016

Orkla Foods Sveriges huvudkontor flyttar söderut, från Eslöv till Malmö, och inför ett helt nytt aktivitetsbaserat arbetssätt för de 250 medarbetarna som arbetar där.