Vår mathistoria handlar till stora delar om sex starka entreprenörer och sanna innovatörer – Christian Gerhard Ameln, Henrich Eberhard Ekström, Gösta Carlsson, Ragnar Wollin, Herbert Felix och Frank-Olof Jansson och tar vid redan år 1838 när Abbas grundare Christian Gerhard Ameln startade sin handel med fisk och sill i norska Bergen.
Det samtliga entreprenörer hade gemensamt var att de alla hade en förmåga att ta tillvara på råvaror i sitt närområde och utveckla nya goda produkter. Christian Gerhard Ameln tillhörde en köpmannafamilj i norska Bergen som sedan generationer bedrivit salt- och sillhandel, det var detta som inspirerade honom att komma igång med sin verksamhet. Henrich Eberhard Ekström satte den första chokladkakan på marknaden, Ragnar Wollin gjorde prisbelönat vin, Gösta Carlsson såg ostkakans potential, Herbert Felix var först med industriell tillagning av ketchup, potatismos och inlagd gurka och Frank-Olof Jansson lanserade apelsinsaften i Sverige.
Vi är stolta över vår historia och att vi har lyckats utveckla vårt arv. Och kärnan i verksamheten består – nämligen kärleken till god mat och dryck.