Vegolutionen är här – gör plats för de gröna godsakerna!

​Aldrig förr har det funnits så många vegetariska och veganska alternativ som idag. Nya proteinkällor som påminner om mat vi brukar äta sänker trösklarna och gör att fler vågar välja vego. Men placeringen i butik och på restaurangmenyn har också visat sig ha stor betydelse när vi väljer om vi ska äta kött eller inte.

15/06/2018

De gröna alternativen i matbutiker och på restauranger blir hela tiden fler och fler. Under förra året ökade Orkla Foods Sverige sin försäljning av vegetariska och veganska produkter med hela 133 procent. Ambitionen är att minst fördubbla försäljningen fram till år 2025.

– Det är inte en fråga om äta kött eller inte, utan om att äta varierat och mer av det som är bra för dig och för miljön. Vi kan inte fortsätta konsumera kött i den takt vi gör, utan vi måste utmana oss själva och våra vanemönster, säger Agneta Påander, CSR-direktör på Orkla Foods Sverige.

Så mycket mer än sallad

Korv, burgare och kebab. Pytt, bullar och grytor. Sortimentet av vegetariska produkter har fullkomligt exploderat de senaste åren. I dag står vegetariskt för så mycket mer än bara sallad och grönsaker. Den veganska formbara färsen från Anamma är ett gott exempel. Sedan den lanserades har den redan hunnit bli den mest sålda produkten i sortimentet från Anamma och efter bara fem veckor på marknaden var det den fjärde största artikeln i den vegetariska frysdisken.

– Vi vill hjälpa konsumenterna över tröskeln och få dem att våga prova något nytt. Att produkterna vid namn och utseende påminner om något de är vana vid är ett sätt att göra det på. Men för att de ska vilja ändra sina vanor och köpa produkterna igen är smak och konsistens det absolut viktigaste, säger Nina Sandström, marknadschef för Anamma på Orkla Foods Sverige.

Platsen spelar roll

På restauranger får vegetariska alternativ ofta stå tillbaka på menyn då kött- och fiskrätter hamnar överst. Forskning från Göteborgs Universitet* har visat att fler väljer att äta vegetariskt om det alternativet stod högst upp på menyn. På samma sätt har det visat sig att mer än var fjärde svensk** skulle välja mer vegetariskt om det fanns vegoaltarnativ bredvid animaliska produkter i butikerna. Hela 40 procent av alla barnfamiljer skulle då välja vegokorv framför vanlig korv på grillen.

– För att fler ska välja växtbaserad kost måste det bli enklare att göra det valet. Idag utgår många från köttet eller kycklingen när de ska bestämma vad det ska bli till middag. Därför är det viktigt att de vegetariska och veganska alternativen får ta plats både i butik och på restaurang, säger Nina Sandström.

*Doktorsavhandlingen Essays on behavioral economics: Nudges, food consumption and procedural fairness av Verena Kurz, Göteborgs Universitet
**Undersökning gjord av Yougov på uppdrag av Hemköp, 2017