Svenska klassiker blir växtbaserade

Sverige har lägst antal allätare i Norden och nästan 3 av 10 svenskar väljer idag att äta mindre kött av klimatskäl*. Samtidigt tycker drygt en fjärdedel av svenskarna att det är svårt att laga vegetarisk mat. Orklas största varumärke Felix fortsätter därför driva utvecklingen och tar nästa steg inom vegetarisk och klimatsmart färdigmat genom att lansera fyra smakrika nyheter i frysdisken. Däribland en vegetarisk variant av den svenska klassikern Felix Krögarpytt.

23/03/2021

– Svenskarna är pigga på att testa vegetariska färdigrätter och vi vet att smak är avgörande för att vi ska få till ett klimatsmart och mer växtbaserat skifte i vår vardagsmat. Därför jobbar vi aktivt med att försöka hitta nya goda och smakrika färdigrätter som gör det enklare för svenskarna att äta klimatsmart till vardags. Växtbaserade varianter på våra omtyckta klassiker känns därför klockrent, säger Thomas Sjöberg, Marknadschef Felix på Orkla Foods Sverige.

Felix Krögarpytt Vegetarisk är en finskuren pytt i panna baserad på svensk potatis och smakrika vegobitar av sojaprotein. Pytten smakar lika gott som klassikern, men är snällare mot klimatet då den har drygt 70 procent lägre klimatavtryck än en pytt med kött. Det gör den till ett enkelt och gott klimatsmart val i vardagen. Krögarpytt Vegetarisk är lokalt tillagad på Orklas anläggning i Eslöv.

Utöver Krögarpytt Vegetarisk breddar nu Felix också sortimentet med växtbaserade lunchrätter med lågt klimatavtryck och märkta med lågt klimatavtryck. Några av Sveriges mest sålda pajer; ost och skinkpaj och köttfärspaj, utökas nu till Felix Veggie Ost&Vegobaconpaj samt Felix Veggie Vegofärspaj. Pajerna är bakade i Vansbro. Felix Veggie Indisk Palak Bowl är en mustig linsgryta med krispiga grönsaker, tillagad i Eslöv och fylld med smaker inspirerade av Indien.

*Orklas Hållbarhetsbarometer:

  • Smak avgörande när svenskar väljer växtbaserade rätter (73%)
  • Svenskar är piggast av nordborna på att testa veganska färdigrätter (71%)
  • Nästan 3 av 10 svenskar äter mindre kött för klimatet
  • Sverige har lägst antal allätare i Norden och Baltikum och med en backande trend. (68%)
  • Drygt en fjärdedel av svenskarna (26%) tycker att det är svårt att laga vegetarisk mat
  • 28% av svenskarna önskar större variation av veganska rätter

Hållbarhetsbarometern kartlägger svenskarnas syn på hållbart vardagsliv och har nu genomförts för andra året i rad. Orklas Hållbarhetsbarometer bygger på en webbaserad kvantitativ studie, som genomfördes av Ipsos på uppdrag av företaget Orkla under oktober 2020. Underlaget består av 1 000 svenska respondenter som motsvarar ett representativt urval med hänsyn till kön, ålder och region. Samtliga respondenter över 18 år. Samma undersökning har även genomförts i Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland och Litauen.

Kontakt

Sara Paulsson

Kommunikationschef, Orkla Sverige

sara.paulsson@orkla.se