Så får du barnen att äta mer grönt och flexitarianskt!

Nio procent av svenska folket skippar köttet helt och 27 procent äter flexitarianskt någon eller några av veckans måltider, det visar nya siffror från Livsmedelsbarometern, en undersökning genomförd av Novus. 50 procent av svenskarna säger sig dessutom kunna tänka sig att äta mer från växtriket*. Bra, för vi tror nämligen på en grönare framtid med flera flexitariska middagar i veckan. Men hur får vi med den yngre generationen, som ofta ställer sig kritiska till ny och kanske framförallt grön mat. Här kommer våra tips!

04/03/2020

1. Forskning visar att flera av de barn som inte äter så bra, äter bättre om de har varit med och lagat maten. Man blir mer positiv till ny mat och speciellt till grönsaker. Och det är viktigt att få i sig grön mat, både för kropp, knopp och vår planet! Så med andra ord, låt barnen vara med vid matlagningen.

2. Låt barnen släppa loss i matlagningen, t.ex genom att skapa roliga gubbar av maten – det gör den roligare att både laga och äta. En fruktpizza kan bli ett porträtt och en smörgås kan bli till olika djur eller ”håriga mackan” med hjälp av grönsaker.

3. Hitta på egna namn på det som ni lagat. Rödbetssmoothin blir kanske en vampyrsmoothie. Ju galnare desto bättre – tycker oftast barnen.

4. Är barnet delaktig i matlagningen? Låt alla få veta detta och beröm barnet. För visst vill kocken äta sin egen mat?!

5. Ställ ut småskålar med grönsaksstavar i väntan på maten för, att locka till att äta mer grönt, spontant.

6. Lägg upp maten färgglatt, det inspirerar till att prova nya smaker.

7. Vi äter med ögonen, och öronen, näsan och munnen – Bli kompis med ny mat genom att försöka beskriva med ord hur olika nya råvaror smakar, doftar, känns och ser ut. Saprémetoden kallas det för, och är ett sätt att just våga prova nytt och väcka intresse.

8. Att prova nya maträtter kan vara knepigt. Därför är det bra att få provsmaka lite innan det serveras som en hel måltid, som man måste bli mätt på. Använd små skålar för barnen att testa vid sidan om den vanliga tallriken, för att slippa blanda.

9. Gör mellanmålet till en lekstund. Gör smoothies på tre ingredienser och låt barnen gissa vad den innehåller.

10. Berätta inte för barnen att maten är vegetarisk, mycket av det vi äter är kanske redan vegetariskt, utan att vi tänker på det.

11. Gör om familjens favoritrecept till växtbaserade genom att använda ett köttsubstitut t.ex till  köttfärssås, tacokött eller köttbullar. Vårt varumärke Anamma har många produkter som passar perfekt som substitut!

Alla tips är hämtade från Hälsa på maten. En klok kokbok från Orkla FoodSolutions, vårt affärsområde som vänder sig till b.la skolor, restauranger och äldreboende. Jobbar du själv inom skolan eller med skolmat kan du beställa boken här>>

Även om du inte jobbar med skolmat kan du komma åt recepten och testa maten hemma. Du hittar recepten på samma sida som ovan.

*Undersökning av Alpro med hjälp av PFM Research.