Risifrutti® sänker mängden tillsatt socker i hela sortimentet

Ambitionen är hög – mängden tillsatt socker i Risifrutti ska minskas med 25 procent till år 2020. Nu tas det första steget där mängden tillsatt socker sänks med 14 procent i hela sortimentet. Risifrutti har nu mindre socker än en banan.

13/11/2017

Under 25 år har Risifrutti spridit positiv energi och varje dag säljs cirka 120 000 bägare av Sveriges mest älskade rismellanmål*. Under åren har sockerhalten i Risifrutti debatterats utan att hänsyn tagits till det naturligt förekommande sockret från till exempel mjölken och bären.

Nu sänker Risifrutti det tillsatta sockret i hela sortimentet med 14 procent. Det resulterar i att den totala mängden socker, dvs både naturligt förekommande sockerarter och tillsatt socker, i rismellanmålet innehåller färre sockerbitar än en banan (per 100g). En banan innehåller 4 sockerbitar i sockerarter, medan Risifrutti innehåller 3 sockerbitar i sockerarter.

Risifrutti har innehållit den mängd socker som den goda smaken kräver, men konsumenternas smakpreferenser har förändrats. Konsumenternas testpanel har gett det nya receptet höga betyg och bedömde att det nya sortimentet smakade lika gott och var lika krämigt som det gamla.

-Som ett första steg minskar vi nu det tillsatta sockret i Risifrutti med 14 procent. Inom tre år är ambitionen att minska det tillsatta sockret med totalt 25 procent. Smakpreferenser förändras över tid och genom att successivt minska mängden socker vänjer sig konsumenterna och vi bidrar till en bättre folkhälsa, säger Joakim Wictorin, marknadschef.

1992 lanserades det första rismellanmålet från Risifrutti och sortimentet består idag av 14 varianter. Två stycken varianter i sortimentet är helt utan tillsatt socker och är istället sötade med steviolglykosider som framställs av växten Stevia. Mellanmål från Risifrutti tillagas vid Orkla Foods Sveriges anläggning i Örebro. Läs mer på hemsidan Risifrutti.

* AC Nielsen 13 Aug 2017. Risifrutti är det marknadsledande varumärket i kategorin kylda mellanmål 0-399g

För ytterligare information, kontakta:

Margareta Lantz, presschef Orkla Foods Sverige

margareta.lantz@orklafoods.se, tel: +46 705 54 17 74

Kontakt

Presschef Orkla Foods Sverige

Cecilia Franck

46 (0) 735 97 97 43

cecilia.franck@orklafoods.se