PT-Fia: ”Träning och mat ska bara ge energi, inte ta”

​En spontan fika med en kompis blev startpunkten till en ny karriär för Sofia Ståhl. Idag är hon PT-Fia med hela svenska folket och nybliven ambassadör för Paulúns. Hennes recept på ett liv i balans är att prestera på jobbet, men aldrig på träningen och äta mer av det som är hälsosamt, istället för att förbjuda det onyttiga.

25/06/2018

Flera gånger om har Sofia Ståhl utsetts till Sveriges främsta hälsobloggare. Hennes blogg och instagramkonto har tiotusentals följare som varje dag vill inspireras till en mer hälsosam livsstil. Idag är PT-Fia, som hon kallar sig, en av de mest tongivande rösterna inom hälsa och träning, men att hon blev det var egentligen en ren slump.

– Jag fikade med en kompis som berättade om en utbildning han skulle börja veckan efter. Ju mer han berättade desto mer frälst blev jag − och hoppade på samma utbildning. Det var väldigt spontant och plötsligt, hade jag inte fikat med honom så hade jag inte gjort det jag gör idag, säger Sofia Ståhl.

Lyssna på sin magkänsla

Idag är hon oerhört tacksam för att hon vågade lyssna på sin magkänsla och byta spår i livet. Innan hon hoppade på utbildningen till kost- och träningskonsult jobbade hon dels i butik och dels som personlig assistent. En aktiv livsstil har alltid varit viktigt för henne, men att det skulle bli hennes yrke var inte alltid självklart. Att träning ska vara en naturlig del av ens liv, och inte ett utmanande livslångt hälsoprojekt, är just också en av hennes största hjärtefrågor.

– Vi måste sluta starta igång krävande hälsoprojekt där utgångspunkten är att man måste ändra sig eller straffa sig. Det blir aldrig hållbart. Istället måste vi fokusera på att se hur man kan stoppa in några hälsosamma val i det liv man lever, utan att köpa gymkort eller göra värsta stora grejen av det.

Att tänka just i banorna ”äta rätt eller fel”, ”förbud mot viss mat” och ”allt eller inget” skapar onödig ångest och kortsiktiga resultat, enligt Sofia.

– Vi behöver inte ännu ett område att prestera på. Mat och träning bör vara något som stärker oss, inte bryter ner. Och många satsar på att försöka bli supernyttiga och äta ”perfekt”. Det blir så pressande och ångestfyllt.

Själv har hon lyckats hitta sin version av en balanserad mathållning, vilket innebär att hon lyssnar på sin kropp när det kommer till hunger och mättnad, och äter regelbundet.

– Det jag äter är allt från fisk, mycket vegetariskt, mindre och mindre kött och kyckling, smoothies, gröt och mycket frukt och grönsaker till surdegsbröd, croissant på helgens frukost och mörk choklad. Jag utesluter ingenting för att det är ”onyttigt” och tänker överhuvudtaget inte i de termerna.

Mat som ger energi

Fokus med ens träning ska inte ligga på att gå ner x antal kilo eller bara följa en viss diet, enligt Sofia. Utan målet måste istället vara att försöka hitta sin egen individuella mathållning som ger en energi.

– Det viktigaste är att man lär sig att lyssna på sin kropps signaler om hunger, mättnad, trötthet, sötsug och så vidare. Träning och mat ska bara ge energi, inte ta. Det går hand i hand. Personligen så upplever jag att det också finns mer energi till att orka och vilja laga god och hälsosam mat om man också rör på sig. Och samtidigt så får du mer energi att röra på dig om du tankar kroppen med bra grejer.

Som nybliven mamma har hon upptäckt att det blivit svårare att få ihop vardagen med jobb, träning, fritid och familjeliv. Samtidigt har hon blivit stärkt i tankarna om hur viktigt det är att hålla mat och träning fritt från press och prestation.

– Just nu tränar jag inte på det sättet jag vill och önskar, men jag stressar inte eftersom jag förstår att det kommer bli lättare när vi slutat amma och jag blir mer fri igen. Tills dess så gör jag vad jag kan med de förutsättningar som finns. En grej som känns viktigare än någonsin är att ge min dotter en avslappnad och skön inställning till mat och ätande. Om hon växer upp och tycker att mat är lustfyllt, avslappnat, gott och världens bästa grej så har jag lyckats.

OM SOFIA “PT-FIA” STÅHL

Ålder: 30 år
Bor: Uppvuxen i Hedemora men bor i Stockholm
Familj: Gift med Kim och dottern Edith, 7 månader
Yrke: Certifierad kost- & träningskonsult, föreläsare, författare och bloggare
Aktuell: Ambassadör för Paulúns under 2018

Läs mer på PT-Fias blogg

SOFIA STÅHL OM…

…HÄLSA. Hälsa för mig innebär att ha mängder med tålamod och känna att det finns resurser inom mig. Att jag har en grundläggande känsla av välmående. Att jag presterar inom vissa utvalda områden, som på jobbet, men inte på träningen, och känner lugn i livet i övrigt. Att jag tar mig tid att reflektera. Och såklart att det finns en strävan efter balans.

…HÄLSOSAM MAT. För mig är hälsosam mat något som bidrar till fysiskt och mentalt välmående. Man kan äta hur nyttigt som helst, men om det får en att må dåligt eller påverkar en dåligt psykiskt så blir det ändå inte hälsosamt. Jag tror på en mathållning som är tillåtande, där fokus ligger på addera det hälsosamma istället för att förbjuda det mindre hälsosamma.

…ATT HITTA BALANS. För att lyckas hitta den där hälsosamma balansen som man orkar fortsätta med år efter år så behöver vi ha en snäll och omhändertagande utgångspunkt. Lägg till hälsosamma val istället för att förbjuda saker som är mindre hälsosamma. Ta inte på dig många förändringar samtidigt. Gör en sak i taget och kom ihåg att nya vanor kräver månader för att sätta sig. Och se det inte som ett projekt – se det som en långsiktig förbättring av hur du lever och tar hand om dig. Det är något som du gör lite hela tiden, jämt. På så vis blir det heller inte så krävande och ”allt eller inget”.

…MÅLET MED SIN TRÄNING. Att fortsätta vara tillåtande och ha det som ett prestationsfritt område. Både mat och träning är väldigt avslappnade för mig, vilket är en av de viktigaste grundpelarna i min hälsa. Så det är väl det enda målet, att få behålla det såhär eftersom det är det som jag tror fungerar i längden.

…SAMARBETET MED PAULÚNS. Jag gillar att Paulúns gör hälsosam mat tillgänglig för fler. Det är ett varumärke som precis som jag vill inspirera till hälsosam mat men också är emot pekpinnar och strikta förbud. Dessutom gör Paulúns färdigmat som både är hälsosam och smakar gott, vilket inte alltid är en självklarhet när det kommer till färdigmat.