Pierre Robert lanserar loungewear i klimatvänligt tyg

Orkla-varumärket Pierre Robert Group lanserar en ny kollektion i samarbete med den norska hållbarhetsprofilen Jenny Skavlan. I kollektionen ingår ett loungewear-set som delvis består av det växtbaserade materialet kapok, som många menar är det mest miljömässigt hållbara textilmaterialet på marknaden.

06/02/2020

​– Klädindustrin tampas med stora hållbarhetsutmaningar, bland annat går det ofta åt mycket vatten för att tillverka ett tyg. Som ett klädföretag med hållbarhet i centrum känns det väldig roligt att kunna erbjuda ett plagg tillverkat i det tyg som anses mest hållbart i dag, säger Niklas Krohn, marknadschef på Pierre Robert Group, som ägs av Orkla.

Kapok är en naturlig cellulosafiber som utvinns ur kapokträdets torkade frukt. Kapokträdet behöver varken kemiska insektsmedel eller bevattning, vilket gör framställningen mer miljömässigt hållbar jämfört med annan textilproduktion. Kapokfibern ger en mjuk och silkeslik känsla mot huden, men kan inte användas till 100 procent i tyger utan måste blandas upp med exempelvis bomull.

Samarbetskollektionen med Jenny Skavlan släpps både online och i butik i början av februari. Kollektionen består främst av underkläder och andra plagg du har närmast kroppen. Alla bomullsplagg i kollektionen är av GOTS-certifierad bomull, som betyder att bomullen är framtagen på ett socialt och miljömässigt hållbart sätt. Loungewear-setet i Pierre Roberts kollektion består till 20 procent av kapok och 80 procent av GOTS-certifierad bomull. Setet säljs exklusivt på Pierre Roberts webbshop.

Loungewear utsågs av Swedish Fashion Council till årets modejulklapp 2019. Sedan tidigare finns även ett loungewear-set i Svanenmärkt merinoull i Pierre Roberts kollektion, även detta i samarbete med Jenny Skavlan.

Fakta om kapok
Kapokträdet växer i sydliga länder såsom Mexiko och Guatemala. Längs grenarna finns små kapslar som innehåller en mjuk och dunig substans – kapokfibrer.

  • Kapok har tidigare använts för att fylla kuddar och täcken. Under de senaste åren har tekniken för att kunna väva in kapok i tyger utvecklats avsevärt.
  • Fibern är både vattentät och värmeisolerande och kan återvinnas efter användning.
  • Det kan ta lång tid mellan varje skördetillfälle. För vissa träd kan det ta upp till 5–10 år innan de kan ge kapokfibrer.

Kontakt

Sofie Ek

Kommunikationschef, Orkla Sverige

sofie.ek@orkla.se