20/03/2020 Lugnande besked från Livsmedelsföretagen Kommer maten att ta slut? Borde jag bunkra? Smittar Corona via livsmedel? Vad händer om läget förvärras? I tider av osäkerhet väcks många relevanta frågor. Branschorganisationen Livsmedelsföretagen ger lugnande besked: Läs mer
19/03/2020 Butikshyllorna gapar tomma – så hanterar vi den pågående Corona-situationen Alcogel, tonfisk, tvål, frysta färdigrätter och konserver. Just nu är det många som kan vittna om tomma butikshyllor i de svenska matbutikerna. Hur kan vi som dagligvaruföretag svara upp mot svenskarnas förändrade inköpsbeteende och samtidigt förhindra smittspridning bland våra hjältar som arbetar med att säkra att vi har råvaror, att vi håller lagerna påfyllda och att produkter faktiskt tillagas och produceras? Läs mer
16/03/2020 Konsumenter vill ha större variation – nu lanseras nytt sortiment från Anamma med ärta som bas Den vegetariska trenden är stark och fortsätter att öka. Det finns en stor efterfrågan på bra alternativa proteinkällor till kött och konsumenter vill ha en större variation i utbudet. Nu lanseras nya produkter från Anamma med ärtor som proteinbas. Läs mer
13/03/2020 22 smarta matsvinnstips – så gör du klimatet och plånboken en tjänst! Visste du att vi svenskar slänger cirka 133 kilo mat per person och år*. Ofta handlar det om att maten inte äts upp i tid – vi köper för mycket och kastar mat som blir över, istället för att ta hand om resterna. Men mindre matsvinn betyder mindre koldioxidutsläpp och mer pengar i plånboken! Läs mer
12/03/2020 Orkla går med i nationell överenskommelse som ska minska matsvinnet Varje år uppstår över 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige. Det motsvarar i genomsnitt 133 kilo per person. Den 12 mars lanseras en överenskommelse mellan aktörer i livsmedelsbranschen som tillsammans ska arbeta för att minska matsvinnet. Initiativet ska bidra till FN:s hållbarhetsmål 12.3 som är att halvera det globala matsvinnet till 2030 och minska förlusterna i hela kedjan. Läs mer
10/03/2020 Orkla inför 100 procent återvunnen plast i dryckesflaskor från BOB och FUN Light Orkla vill att omställningen till ett cirkulärt flöde av förpackningar påskyndas. Målet är att alla Orklas förpackningar återvinns och är gjorda av återvunnet eller förnyelsebart material senast 2025. Nu införs återvunnen plast i dryckesflaskor från BOB och FUN Light vilket minskar klimatpåverkan med 75 procent, vilket motsvarar utsläppen från 600* bilar per år i Sverige. Läs mer
04/03/2020 Så får du barnen att äta mer grönt och flexitarianskt! Nio procent av svenska folket skippar köttet helt och 27 procent äter flexitarianskt någon eller några av veckans måltider, det visar nya siffror från Livsmedelsbarometern, en undersökning genomförd av Novus. 50 procent av svenskarna säger sig dessutom kunna tänka sig att äta mer från växtriket*. Bra, för vi tror nämligen på en grönare framtid med flera flexitariska middagar i veckan. Men hur får vi med den yngre generationen, som ofta ställer sig kritiska till ny och kanske framförallt grön mat. Här kommer våra tips! Läs mer
26/02/2020 Ny undersökning: Intresset för växtbaserad skolmat ökar Tre av fyra svenska kommuner, 75 procent, bedömer att intresset bland elever för att äta vegetarisk mat har ökat under de senaste tre åren. Många skolor har under denna period också börjat servera ett vegetariskt alternativ varje dag. I 60 procent av kommunerna serveras enbart växtbaserade rätter minst en dag i veckan. Det visar en ny undersökning från Orkla Sverige. Läs mer
19/02/2020 Återkallelse av Veggie Goulash Orkla Foods Sverige återkallar Veggie Goulash. Anledningen är att ett antal förpackningar av misstag fått spår av mjölk vid tillagning och innehållet överensstämmer därför inte med innehållsdeklarationen. Produkten innehåller spår av mjölk som kan ge allergiska reaktioner. Läs mer