Osötad ketchup från Felix – ny vardagshjälte utan tillsatt socker och sötningsmedel

Intresset för mat och dryck utan eller med mindre tillsatt socker växer. Under 2018 ökade Orkla Foods Sverige försäljningen av den typen av produkter med över 10 procent på den svenska marknaden* och fler lanseringar väntas under 2019. Först ut är Felix Osötad Tomatketchup, som förutspås bli en ny vardagshjälte för många barnfamiljer.

04/03/2019

Äntligen, osötad ketchup från Felix
Äntligen, osötad ketchup!

– Vi vill göra ketchup för alla typer av smaker och behov. Vi vet att framtidens matvanor kommer att se annorlunda ut, därför måste vi fortsätta utveckla morgondagens vardagshjältar. Vi är övertygade om att Felix Osötad Tomatketchup kommer vara en av dem, säger Thomas Sjöberg, marknadschef för Felix på Orkla Foods Sverige.

I Orklakoncernens hållbarhetsstrategi, som lanserades förra våren, ingår att minska på sockret i hela sortimentet med 15 procent till år 2025. Det görs dels genom en översyn av hela det befintliga sortimentet och dels genom att öka försäljningen av de produkter som innehåller mindre eller inget tillsatt socker.

Efterfrågan på produkter utan tillsatt socker är hög. Undersökningar visar att en stor del svenska konsumenter väljer bort ketchup för att de tycker eller tror att det innehåller för mycket socker**.

– Därför är vi mycket stolta över att äntligen kunna lansera en helt osötad ketchup som fortfarande smakar precis som en ketchup ska smaka. Vi tror att den kommer göra en positiv skillnad i många konsumenters vardag, säger Thomas Sjöberg.

Under årens lopp har ett par varianter av ketchup utan socker men med sötningsmedel lanserats från Felix. Men Felix Osötad Tomatketchup är den första någonsin helt utan både tillsatt socker och sötningsmedel.

– Det är fantastiskt att vårt innovationsteam lyckats utveckla en ketchup som smakar så gott enbart genom att öka upp mängden solmogna tomater och balansera med rätt kryddning. Tidigare har vi fokuserat mycket på vad vi skulle kunna ersätta sötman från sockret med men det visade sig att vi inte behövde göra det så komplicerat. Med det sagt, har det krävts över 40 receptförslag innan vi nådde i hamn, säger Thomas Sjöberg.

Felix Osötad Tomatketchup har något mindre sötma än originalketchupen, men produktutvecklarna har för den sakens skull inte kompromissat med den goda ketchupsmaken. I smaktester med konsumenter svarade 3 av 4 att de inte bara gillade den osötade ketchupen utan dessutom skulle köpa den om den fanns i butik.

Felix Osötad Tomatketchup finns i butik från och med vecka 7, 2019. Samtidigt lanseras Felix Osötad Chilisås.

*Försäljningsökning av produkter med minst 30% mindre sockerarter än jämförbara produkter på marknaden, från Orkla Foods Sverige, från 2018 jmf 2017.
** Shopperstudie GFK Norm, November 2017

Fakta: Felix Osötad Tomatketchup

  • Andel tomatpuré: 83% jämfört med Original 60%
  • Sockerarter per 100g: 5,3 g (Jämfört med andra ketchupsorter från Felix: Original 17 g, Felix Ketchup Mindre socker och salt 11 g, Felix Ketchup Stevia 4,6 g)
  • Precis som all ketchup från Felix innehåller den inga konserveringsmedel
  • Tillverkad i Fågelmara, Sverige