Orkla stöttar Kockduellen för att fler elever ska välja kockyrket

Färre väljer restauranglinjen på gymnasiet och bristen på kockar har blivit ett allt större problem för restaurangbranschen. För att inspirera högstadieelever till att välja kockyrket stöttar Orkla Foods Sverige Kockduellen 2019.

28/01/2019

Andelen sökande till restaurang- och livsmedelsprogrammet på Sveriges gymnasieskolor minskar. Inför läsåret 2018/19 var det enligt Skolverket 1,6 procent av den totala andelen sökande till de nationella programmen som sökte det programmet. Det gör restaurangprogrammet till ett av de minst populära gymnasieprogrammen.

– Bristen på kockar större än någonsin. Det drabbar inte bara våra kunder inom restaurangbranschen och storkök inom offentlig sektor utan även alla restauranggäster, elever och vårdtagare som vill äta god mat varje dag. Därför väljer vi nu att engagera oss i kockbristen och stötta ett så gott initiativ som Kockduellen, säger Ellinor Persson, marknadschef för FoodSolutions på Orkla Foods Sverige.

Kockduellen är en rikstäckande matlagningstävling för högstadieelever i årskurs 8 och 9. Tävlingen arrangeras av branschorganisationen för den svenska besöksnäringen Visita. Syftet är att öka intresset för en karriär inom restaurangbranschen och kunskapen om vad kockyrket innebär. 5000 elever från 25 olika städer deltar i år.

– Att ha en stor och viktigt leverantör som Orkla som partner till Kockduellen ger eleverna möjlighet att jobba med bra och innovativa råvaror. Det visar också på att Orkla vill vara med och jobba för att stärka besöksnäringens kompetensförsörjning, säger Emelie Jönsson, projektledare Kockduellen.

Att Orkla Foods Sverige stöttar Kockduellen innebär bland annat att Anamma Formbar Färs är huvudråvara i årets råvarukorg som används i alla stadsfinaler. Johan Liljegren och Mattias Sjöblom, kockar och gastronomiska utvecklare på Orkla Foods Sverige, sitter även med i juryn i stadsfinalerna i Region Syd, dels för att utse vinnare och dels för att dela med sig av sina erfarenheter från kockyrket. Vinnarna i Region Syd får förutom finalplats i Stockholm även ett studiebesök på Orkla Foods Sverige för att lära sig mer om hur man kan arbeta som kock på ett livsmedelsföretag. Den 7:e februari utses vinnarna av Kockduellen då Riksfinalen går av stapel på Restaurangakademin.