Orkla i samarbete med PantaPå för plaståtervinning

Från och med den 1 februari kan du panta alla rengöringsprodukter från Orkla-varumärket Grumme. Det möjliggörs genom ett samarbete med PantaPå, en app som ger dig rabatt på andra Grumme-produkter när du scannar den tomma förpackningen och slänger den i rätt behållare på återvinningsstationen.

31/01/2020

– Vi arbetar för att kunna få ett cirkulärt kretslopp för alla våra förpackningar. Därför gläds Orkla åt samarbetet med PantaPå eftersom det både ger konsumenter incitament att återvinna mer, samtidigt som det underlättar för oss som ett stort dagligvaruföretag att få till ett bättre kretslopp för våra plastförpackningar, säger Sofie Ek, kommunikationschef på Orkla Sverige

I en första fas kommer alla rengöringsprodukter ur Grummes sortiment att vara pantningsbara genom PantaPå-appen. Från mitten av mars kommer du även att kunna panta tomma förpackningar av tvättprodukter från Grumme.
– I dag är det brist på återvunnen plast, vilket är problematiskt eftersom vi helst skulle vilja att alla våra förpackningar var gjorda i återvunnen plast. Genom att samarbeta med PantaPå hoppas vi bidra till att mer plast återvinns i Sverige och kan återanvändas i nya förpackningar, säger Sophie Grönlund, Brand Manager för Grumme.

PantaPå har funnits sedan 2016, men har först nyligen lanserat lanserat appen för pant på alla förpackningar. Under de senaste tre månaderna har över en kvarts miljon plastförpackningar pantats genom PantaPå-appen. I takt med att fler företag och privatpersoner ansluter sig räknar PantaPå med att mängden plastförpackningar som återvinns kommer att öka.

– Sedan vi införde möjligheten att registrera den fastighetsnära återvinningen som många flerfamiljshus använder har 1 500 nya återvinningsstationer registrerats på mindre än en månad. Det visar verkligen att många vill använda appen för att återvinna sina använda förpackningar, säger Suwar Mert, vd på PantaPå.

Om Grumme

Grumme har funnits sedan 1882, då Ferdinand Grumme startade sitt såpasjuderi på Södermalm i Stockholm. Grummes produkter är miljöanpassade och utvecklade för att effektivt rengöra ditt hem och dina kläder. De innehåller råvaror som samtliga är valda med stor omsorg om vår natur och vi försöker att inte använda några onödiga tillsatser. Alla produkter är miljömärkta med Svanen eller Bra miljöval. Inga produkter testas på djur eller innehåller ämnen från djur.

Om PantaPå

​PantaPå-appen låter konsumenter panta sina förpackningar direkt vid återvinningsstationen (som identifieras genom geotagging) genom att skanna streckkoderna. Pantpengarna samlas i appen och kan sedan lösas in till ett bankkonto eller återfås som rabattkuponger som kan användas i butik. Appen visar också användare hur mycket koldioxid de sparar genom återvinning. I Sverige samarbetar PantaPå med varumärken som Grumme, Skogaholm och Björn Axén. PantaPå vann nyligen Norrsken Award – People’s Choice vid Norrsken Impact Award.

Kontakt

Sofie Ek

Kommunikationschef, Orkla Sverige

sofie.ek@orkla.se