Orkla samarbetar med Rscued för att minska kaksvinn

Nu släpper vi, i samarbete med Rscued, Coop och Lejonet & Björnen, en glass som tillvaratar de Digestivekex som gått sönder. Göteborgs kex, som är en del av Orkla, står för Digestivekexen i glassen som har smak av äppelpaj. Glassen finns i dagligvaruhandeln från mitten av maj.

14/05/2020

– Vi är väldigt glada över samarbetet med Rscued, Coop och Lejonet & Björnen. Samtidigt som vi sätter en riktigt god glass på marknaden kan vi tillvarata krossade kakor som annars hade gått till spillo. När du äter glassen gör du alltså samtidigt en insats för miljön, det är en riktig win-win, säger Susanne Wibreaus, marknadschef för Göteborgs kex.

Glassen, som är vegansk, har smaken Äpple, Kanel & Digestivekex. Göteborgs kex står för Digestivekexen, Coop för äpplena, Lejonet & Björnen för glassen och Rscued för sammansättningen och produktionen. Glassen finns på Coop, ICA och Hemköp från vecka 20.

– Att få släppa en ny glassvariant med räddade äpplen från Coop och räddade Digestivekex från Göteborgskex känns fantastiskt! Hade någon sagt det när vi stod i vårt gamla restaurangkök 2015 och fyllde 40 000 äppelmustflaskor med decilitermått och tratt hade jag bara skrattat. Men nu är vi här! Och detta är bara början, där finns så mycket bra grejer att rädda, säger Truls Christenson, medgrundare till Rscued Fruits.

Orkla Sverige har även gått med i överenskommelsen ”Samarbete för minskat matsvinn”, som samlar företag, branschorganisationer och myndigheter för att minska matsvinnet i Sverige. Samarbetet syftar till att sätta upp mål för minskat matavfall och matsvinn samt att mäta, följa upp och åtgärda matsvinnet. Projektet koordineras av IVL Svenska Miljöinstitutet. Det övergripande målet är att minska matsvinnet i hela livsmedelskedjan och att till 2030 halvera matsvinnet.

– En tredjedel av all mat som produceras hamnar aldrig i någons mage. Genom att minska matsvinnet kan vi både mätta fler magar och minska koldioxidutsläppen, säger Sofie Ek, kommunikationschef för Orkla Sverige.

Kontakt

Sofie Ek

Kommunikationschef, Orkla Sverige

sofie.ek@orkla.se