Orkla ökar kapaciteten med 50 procent i veganfabriken i Eslöv

Orkla investerar ca 70 miljoner i sin anläggning i Eslöv och ökar kapaciteten av tillagning av växtbaserade livsmedel för Orklas varumärken Anamma, Frankful och Naturlí. Klimatet och hälsan är nyckelfaktorer bakom att allt fler väljer att fylla tallriken med växtbaserad mat.

14/10/2021

Marknaden för växtbaserat växer som aldrig tidigare. Växtbaserade produkter stod under första halvåret 2021 för nära 10 procent av bolagets försäljning inom livsmedel i Sverige, en ökning med 12 procent i jämförelse med samma period föregående år. Orklas anläggning i Eslöv i Skåne producerar för bolagets varumärken på den svenska marknaden, som t ex Anamma formbar färs och Felix delikatessbullar. Men i Eslöv tillagas också växtbaserad mat som exporteras till Norden och Baltikum. Efterfrågan innebär nu att produktionskapaciteten behöver öka. Genom en satsning på 70 miljoner kronor ska bolaget säkra fortsatt tillväxt.

– Vi har haft en makalös utveckling sedan 2015 när vi startade veganfabriken i Eslöv. Tillverkningsvolymen är omkring sju gånger högre än för fem år sedan. Livsmedel står för en stor del av våra klimatutsläpp och växtbaserade alternativ sänker klimatavtrycket avsevärt så det här är positivt på så många sätt, säger Erik Wendel, fabrikschef på Orklas anläggning i Eslöv.

Investeringen innebär att delar av fabriken byggs om med skiljeväggar för att göra det möjligt att kontinuerligt producera med två pågående produktionslinjer. För att öka kapaciteten görs också en investering i maskiner för dosering, blandning och tillagning av produkter. Totalt innebär förändringarna att produktionskapaciteten ökar med 50 procent.

Investeringen innebär i nuläget inte nyanställningar.

– I nuläget innebär det här att vi kan minska helgskiften och istället köra tre-skift på vardagar. Vi har också investerat i personalfaciliteterna så det finns förberett. Det ger möjligheter att nyanställa och öka upp produktionen mer framåt, för i nuläget ser vi inte ett stopp på hur mycket växtbaserad mat kan öka, säger Erik Wendel.

 

Fakta Orkla Eslöv

  • I Eslöv ligger Orklas stora center i Sverige för tillagning av färdigmat.
  • Totalt arbetar 450 personer vid Eslövsanläggningen, där det veganska sortimentet är det som växer snabbast och varit starkt bidragande till att personalen har ökat från 325 personer sedan början av 2017.
  • Av ökningen har omkring 85 personer rekryterats enbart inom produktionen av vegansk mat.
  • Eslöv är idag den ledande anläggningen i Sverige när det gäller industritillagning av växtbaserad mat. Här tillagas växtbaserade produkter för välkända varumärken som Anamma, Felix, Frankful och Natúrli.
  • Utöver växtbaserad mat tillagas färdigmat som t ex Felix krögarpytt, Felix köttbullar, en-portionsrätter och soppor för Felix och Paulúns och grönsaker som t ex Felix potatisbullar, Felix pommes och Önos gurka i Eslöv.

Kontakt

Sara Paulsson

Kommunikationschef, Orkla Sverige

sara.paulsson@orkla.se