Orkla lanserar nytt hållbart varumärke: Frankful

Orkla går in på tacomarknaden och lanserar ett helt nytt varumärke Frankful, som står för klimatsmart, massor av smak och inte minst enkelhet. Med hållbarhet som ledstjärna och ett helt veganskt sortiment riktar sig Frankful mot millennials och den starkt växande marknaden för växtbaserade livsmedel.

05/10/2020

Frankful

– Det är första gången på nästan 30 år som Orkla Foods i Sverige lanserar ett helt nytt varumärke och det är otroligt spännande. Det ligger många års utvecklingsarbete bakom för att utveckla Frankful. Varumärket möter dagens efterfrågan på hållbar mat med lågt koldioxidavtryck, och som samtidigt är riktigt god, säger Åsa Gisel, marknadschef med ansvar för affärsutveckling på Orkla Foods Sverige.

Frankful lanserar i ett första steg sammanlagt tolv tacoprodukter, med allt från dippsås och tacokrydda till tortillas och vegansk färs. Uppskattningsvis äter svenskarna 100 miljoner portioner tacos årligen och marknaden för mexikansk mat uppgår till mer än 1,6 miljarder kronor i Sverige*.

– Vi valde att ta oss an en av svenskarnas mest älskade rätter, tacos, för att visa hur enkelt det är att få in ett klimattänk i vardagen. Frankfuls filosofi är att det ska vara lätt att äta rätt, utan att behöva göra avkall på smaken, säger Åsa Gisel.

Försäljningen av Orkla Foods vegetariska och veganska produkter har det senaste året ökat med ca 30 procent och med Frankful satsar Orkla Sverige ytterligare för att möta den växtbaserade trenden.

– Att äta mer växtbaserat är både högsta mode och det nya normala. Även om hållbarhet genomsyrar allt vi gör så är Frankful en spjutspets och möter de unga konsumenternas krav på ett hållbart varumärke och vi ser en stark tillväxtpotential för Frankful inom de närmaste åren, säger Åsa Gisel.

 

Fakta Frankful

Frankful lanserar sammanlagt tolv produkter, med allt från dippsås och tacokrydda till tortillas och vegansk färs. Flera av produkterna består delvis av räddade råvaror, det vill säga råvaror som annars skulle ha blivit till matsvinn. Till exempel innehåller delar av både Frankfuls Taco Sauce och Tangy Apple Salsa räddad tomatsås.

Bland de nya produkterna finns även något som allt fler efterfrågar idag: växtbaserade tacoalternativ. Frankfuls veganska rivna ”ost”, Vegan Grated Ch**se, är ett smakrikt alternativ som är baserat på kokosolja och som har 60% lägre klimatpåverkan än mjölkbaserad ost. På liknande sätt är en av juvelerna i kronan den färdigkryddade veganska färsen, Veggie Mince, ett proteinrikt alternativ gjort på protein från ärtor. Detta färsalternativ har upp till 95% lägre klimatavtryck än svensk nötfärs.

* Källa Nielsen, DVH, värde MAT v0420

Kontakt

Sara Paulsson

Kommunikationschef, Orkla Sverige

sara.paulsson@orkla.se