Orkla Foods Sverige får fler att äta mer grönt och mindre socker

Fler och fler väljer mat från vårt vegetariska sortiment och produkter med mindre socker, vilket ger effekt både på vår hälsa och vår miljö. Vi har summerat våra ambitioner och resultat från vårt hållbarhetsarbete 2018 i en hållbarhetsberättelse.

14/06/2019

Vårt bidrag till de omfattande globala hälso- och hållbarhetsutmaningarna är att erbjuda god mat som gör gott, för människor, djur, miljö och samhället i stort. Det behövs ett gemensamt ansvar för att ställa om hur vi producerar och konsumerar vår mat. Vi behöver leva mer hälsosamt, minska vårt matsvinn och avfall och bli ännu bättre på hur vi producerar hållbar mat.

Vårt hållbarhetsarbete genomsyrar hela verksamheten och vi har ambitiösa mål; våra mest hållbara produkter* ska växa med mer än 5% per år och vi ska minska vår egen klimatpåverkan med 60% till 2025. 2018 överträffade vi målet då försäljningen av våra mest hållbara produkter växte med 6,4%. Starkast var tillväxten för vegetariskt (+24%) och mindre socker (+10,5%). Vår egen klimatpåverkan har minskat med 29% mellan 2014 och 2018.

– Vi vill öka kunskapen om vad som är hållbar mat och göra det enkelt att välja mat och dryck som både smakar gott och gör gott, både nu och i framtiden. Jag är stolt över att vi som stor och ledande aktör visar vägen till ett grönare Sverige, och det är riktigt roligt att allt fler väljer våra vegetariska produkter och produkter med mindre socker. Det inspirerar oss att höja ribban ytterligare under 2019, säger Agneta Påander, Hållbarhetsdirektör Orkla Foods Sverige.

Andra milstolpar under 2018:
• Minskat mängden socker i våra produkter med 15% och salt med 7,5%
• Lanserat den första UTZ-certifierade produkten – Chokladbollskladdkaka
• Vi värnar djurvälfärd och köper 100% ägg från frigående höns
• 89% av våra marina råvaror är MSC märkta
• 96% av våra förpackningar är återvinningsbara
• Ställt om till 100% fossilfri energi på vår anläggning i Frödinge
• Organiskt avfall från vår produktion blir biogas som driver 900 bilar i Eslöv
• Vi erbjuder klimatberäknade och klimatsmarta menyval
• Nr 1 i branschen enligt Sustainable brand index

I vår hållbarhetsberättelse för 2018 kan du läsa mer om hur. Du hittar den här.

* Med hållbara produkter avser vi dels de produkter som följer Livsmedelsverkets kostråd och som är märkta med näringspåståenden som ”mindre salt”, ”utan tillsatt socker” eller med nyckelhålsmärkning – dels de produkter som har tredjepartsmärkning för miljö och etik t ex Krav, EU-eko, MSC och Fairtrade. Produkter som kommer från växtriket räknas också som hållbara produkter.