Ökat intresse för hälsosam mat i Sverige

Svenskarna har ändrat sina kostvanor, har en sundare livsstil och äter idag mer hälsosamt än tidigare. Intresset för vegetarisk mat har ökat och matens ursprung är viktig för svenskarna. Detta framkommer i Orkla Matbarometer*, en årlig undersökning om kostvanor som nyligen genomförts i Norge, Sverige, Danmark och Finland.

08/02/2017

Orkla Matbarometer är en temperaturmätare på svenskarnas inställning till hälsa och sund mat, färdigmat, etik, matvanor samt livsmedels härkomst. Resultatet visar att svenskarna har i störst utsträckning, jämfört med invånarna i de nordiska länderna, ändrat till en hälsosammare kosthållning.

Matens ursprung är viktig för svenskarna och 80 procent anser att det är viktigt att maten är producerad i Sverige. För svenskarna är det även viktigt att veta ursprunget på råvarorna. Svenskarnas intresse för att äta vegetariskt har ökat, omkring hälften uppger att de äter mer vegetariskt idag och att de vill äta mer vegetarisk mat det kommande året. Svenskarna uppger att de tror att de kommer att äta mer fisk.

I Sverige finns ett större intresse för hållbara råvaror och att maten är förpackad i miljövänliga och återvinningsbara förpackningar jämfört med de övriga nordiska länderna. Svenska konsumenter tar störst eget ansvar för att maten de köper är producerad på ett etiskt försvarbart sätt. 72 procent av svenskarna uppger att det är okej att äta färdigmat eller använda halvfabrikat i sin matlagning, trots det finns en skepticisms till storskaligt producerad ma

– Som en stor aktör på den svenska livsmedelsmarknaden känner vi ett ansvar för att bidra till och kunna göra skillnad för den svenska folkhälsan. Vi vill hjälpa och förenkla för våra kunder och konsumenter att göra goda, hälsosamma och medvetna val. Resultaten från undersökningen visar att vi är på rätt väg, men att det behövs ännu mer kunskap om storskaligt producerad mat, säger Henrik Julin, verkställande direktör Orkla Foods Sverige.

 

 

*Orkla Matbarometer är en årlig undersökning. Undersökningen är webbaserad och genomfördes i början av november 2016 till ett urval (cirka 1000 personer/land) i Norge, Sverige, Finland och Danmark. Marknadsundersökningsföretaget Kantar TNS utförde undersökningen.

 

För mer information, kontakta:

 

Margareta Lantz, presschef, Orkla Foods Sverige
+46 705 54 17 74, margareta.lantz@orklafoods.se

Kontakt

Presschef Orkla Foods Sverige

Cecilia Franck

46 (0) 735 97 97 43

cecilia.franck@orklafoods.se