Kexfabriken i Kungälv fyller 130 år – Älskad Baddare bakas dagen till ära

Kexjätten i Kungälv, Göteborgs Kex, fyller 130 år och det ska såklart firas ordentligt. Förutom festligheter för personalen så bjuds också kunderna in till firandet. I Bräckboden kommer ett efterlängtat bakverk att säljas – klassikern Baddare.

12/12/2018

Som en tidig julklapp till sina kunder bakar nu Göteborgs Kex återigen de efterlängtade Baddarna. Godsakerna bakas bara vid enstaka tillfällen och firandet av bolagets jubileum är ett ypperligt tillfälle att kunna erbjuda kunderna dessa favoriter.

– Vi vill fira vårt jubileum med våra medarbetare men också tillsammans med våra kunder. Det mest efterfrågade bakverket är just våra Baddare och det känns väldigt roligt att kunna erbjuda Baddare så här innan jul. 400 000 Baddare ska bakas och första försäljningsdag i Bräckboden är fredag den 14 december, säger Ulrika Sten, Kommunikationschef på Orkla Confectionery & Snacks Sverige.

Göteborgs Kex grundades år 1888 som en reaktion på de höga importtullarna av utländska kex och kakor som fanns. Grundaren Carl Leopold Berggren, vars brittiska hustru saknade sina goda engelska kex i det nya hemlandet, ansåg att det borde finnas en marknad för svenska kex. Han rekryterade med viss övertalning en skotsk kexexpert att komma till Kungälv och ansvara för driften i den nya fabriken. Med sig hade experten fem bagare. Den 13:e december 1888 provbakades de första kexen.

Sedan 1888 har en mängd olika kex passerat revy; Albert, Party, Mormors Ringar, Farmors Gräddfyllda och Japsy. Ballerina dansade in i butikshyllorna redan 1963 och har sedan dess, jämte Guld Marie, varit ett av de mest älskade och sålda kexen. Det bakverk som skapar mest uppståndelse är dock Baddaren.

 

Bräckboden vid Göteborgs Kex fabrik i Kungälv har öppet:
fredag 14 december kl. 10-18
lördag 15 december kl. 10-15

Kontakt

Ulrika Sten

Orkla Confectionery & Snacks

+46 (0)10 142 55 50

ulrika.sten@orkla.se