Innovativt samarbete och odlad i skånska myllan – Fyra Skånska gryn tävlar i Matverk Skåne

Krögarklass Fyra Skånska gryn är en fyrkornsblandning sprungen ur den skånska myllan. I nära samarbete med lokala odlare har Igelösa forskningscenter*, Skåne-möllan och Orkla Foods Sverige utvecklat grynblandningen som kan varieras till många olika goda maträtter. Nu tävlar Fyra Skånska gryn i Matverk, en gastronomisk produktutvecklingstävling.

16/10/2017

I våras lanserades den skånska grynblandningen till restauranger och storkök. Intresset har varit stort för den närproducerade råvaran som är enkel att tillaga, smaksätta och kan varieras på många sätt. De överblivna grynen kan förvandlas till en fyllning i en wrap, en chokladbar eller serveras på en salladsbuffé. Grynen ger en mättnad som håller länge och samtidigt ger en låg blodsockerhalt. Bra egenskaper för den som vill äta mer hälsosamt.

-Fyra Skånska gryn är resultatet av ett genuint hantverk, stor passion och en stark strävan att möta de trender vi ser i form av vegetariskt, närodlat och närproducerat. Vi är väldigt stolta att Fyra Skånska gryn är med i Matverk Skånes startfält, säger Ellinor Persson, marknadschef FoodSolutions på Orkla Foods Sverige.Matverk är Sveriges största produktutvecklingstävling med regionala finaler på 20-talet platser runt om i Sverige. Tävlingens syfte är att inspirera producenter, kockar och förädlare att samarbeta och använda lokala råvaror på ett innovativt sätt. Den regionala deltävlingen avgöra i Malmö den 19 oktober. Riksfinalen, med deltagare från 20-talet regioner, avgörs i Nyköping i mars 2018.*Igelösa Life Science bedriver medicinsk forskning för att reducera riskfaktorer för hjärt- och lungsjukdomar. Läkare och forskare samarbetar med ingenjörer, kockar och livsmedelstekniker på Igelösa Life Science anläggning utanför Lund.

För ytterligare information, kontakta:

Margareta Lantz, presschef Orkla Foods Sverige

margareta.lantz@orklafoods.se, tel: +46 705 54 17 74

Kontakt

Presschef Orkla Foods Sverige

Cecilia Franck

46 (0) 735 97 97 43

cecilia.franck@orklafoods.se