Halvering av koldioxidutsläpp för elever i klimatveckan

120 000 barn och skolor i 36 kommuner över hela Sverige deltog under oktober i årets klimatvecka som arrangeras av Orkla. Sammanlagt beräknas initiativet ha mer än halverat utsläppen kopplat till skolmaten i jämfört med en normal vecka och därmed sparat cirka 500 ton CO2.

07/12/2021

– Det riktigt häftiga är när vi börjar leka med tanken att alla veckor skulle vara klimatveckor. Den här veckan har vi visat hur enkelt det är att göra skillnad, vi plockar upp viktiga diskussioner som lever kvar långt längre än bara denna vecka och får bollar i rullning och vi är redan nu igång med planerna för nästa års klimatvecka som vi hoppas kommer locka ännu fler, säger Sara Westerlin, projektledare för Fast Fusion Climate Week, på Orkla Foods Sverige.

Vår konsumtion av mat står för cirka en tredjedel av en privatpersons klimatpåverkan. Syftet med klimatveckan är att deltagande skolor under en hel vecka ska laga skolluncher inom planetens gränser. Enligt forskningen innebär det en klimatbudget på snitt 2,5 kg CO₂e för en veckas skolluncher, i jämförelse med snittet som har en klimatpåverkan på ca 9 kg CO₂e.*

– Det är häftigt att kunna vara med och visa att det så pass enkelt går att göra en stor förändring. Vi har också ökat vår kunskap kring varför vi behöver göra en omställning i vår kost, både till köken men även i förlängningen till elever, föräldrar, rektorer och pedagoger. Det i sig är en värdefull vinst för vår planet, säger David Gustavsson, 1:e kock Aggarpsskolan i Svedala kommun.

 

Om klimatveckan

Orkla har skapat och utvecklat plattformen för klimatveckan, Fast Fusion Climate Week, som genomfördes under oktober för tredje året i rad. 36 kommuner och fler än 120 000 elever deltog i klimatveckan. Både hälsoaspekten, och inte minst smakupplevelsen, är minst lika viktiga ingredienser som klimat- och hållbarhetshänsyn. Målet för veckan för deltagande kommuner är att hålla sig inom en klimatbudget 2,5 kg CO2e (0,5 CO2e per måltid) för en hel veckas skolluncher räknat på 5 dagar, vilket enligt forskningen är det som krävs för att vi ska hålla oss inom planetens gränser och nå 1,5-gradersmålet. Mer information finns på Orklafoodsolutions.se.

 

*Källa WWF Matkalkylatorn och One Planet Plate

Kontakt

Sara Paulsson

Kommunikationschef, Orkla Sverige

sara.paulsson@orkla.se