Fritt fram att äta sill från Abba till midsommar – vi köper aldrig fisk från Östersjön

Orkla Foods Sverige köper inte fisk från Östersjön på grund av risk för höga halter av giftet dioxin och dålig kvalitet. Det innebär att produkter från våra marina varumärken Abba, Kalles Kaviar, Grebbestads, Luccullus, Limfjord, Svennes och Ejderns aldrig innehåller fisk från Östersjön.

01/06/2018

Orkla Foods Sverige köper aldrig fisk från Östersjön. Anledningen är att det finns risk att den innehåller för höga halter av giftet dioxin. Dessutom lever ingen av den sill som fångas i Östersjön upp till våra krav på kvalitet.

På vissa förpackningar har vi valt att skriva ut samlingsnamnet Nordostatlanten som fångstområde. Det innebär att fisken kan komma från Skagerak, Nordsjön, Norska havet och Barents hav. Men aldrig Östersjön.

Hållbart fiske är viktigt för oss. All sill från Abba är MSC-certifierad, vilket innebär att den kommer från hållbara bestånd. Fiskarna rör sig över stora ytor. Vi måste därför vara flexibla och ha möjlighet att byta fångstområde om det krävs. Om vi på förpackningarna anger ett mer specifikt fångstområde kan vi bli tvingade att kassera förpackningar. Av hänsyn till miljön vore det ett slöseri med resurser. Istället hänvisar till abba.se, där konsumenter alltid kan få specifik information om aktuellt fångstområde.

Inga av våra produkter som säljs vare sig till konsument eller till restaurang och storhushåll innehåller fisk från Östersjön.

Hur vi valt att märka våra produkter går i linje med gällande branschstandard.

För mer information om fångstområde se under Ingredienser på respektive produkt: www.abba.se/hallbart-fiske/fangstomraden/