Framtidens mat är flexitariansk och mer grön

Som ett av Sveriges största matföretag med många starka och lokala varumärken har vi fantastiska möjligheter att påverka, men också ett ansvar i att hjälpa konsumenter att göra goda val, både för sig själva och för vår planet. Med våra produkter vill vi göra det lätt att välja rätt – oavsett om det gäller din hälsa eller klimatsmarta produkter.

29/01/2020

Enligt Orkla Sustainable Life Barometer är 56 procent av svenska folket oroade över de globala klimatförändringarna. Det finns mycket som påverkar vårt klimat men en av de största bidragarna är den globala livsmedelsproduktionen*. I Sverige kommer en tredjedel av hushållets klimatpåverkan från maten**. Det måste ske en förändring av det globala livsmedelssystemet – och ett av de mest effektiva sätten att minska koldioxidutsläppen är genom att äta mer flexitarianskt och mer grönt*.

– Att äta god mat är något de flesta av oss ser fram emot varje dag. Mat ska smaka gott men också göra gott, både för din egen hälsa och för miljön. Här är forskningen enig, vi behöver äta mer grönt såsom baljväxter, rotfrukter, nötter och fröer för vår hälsa. Det fina är att den mat som är bra för din egen hälsa också är bra för miljön. På så sätt kan både vi som företag, och vi alla som privatpersoner, bidra till en mer hållbar vardagskonsumtion genom vad vi äter, säger Agneta Påander, Hållbarhetsdirektör på Orkla Foods Sverige

”Transformationen till hälsosamma dieter, till år 2050 kommer att kräva ett stort skifte. Den globala konsumtionen av frukt, grönsaker, nötter och baljväxter måste fördubblas och konsumtion av livsmedel som rött kött och socker kommer att behöva minskas med mer än 50%. En kost rik på växtbaserade livsmedel och med färre animaliska proteiner ger både förbättrad hälsa och miljöfördelar.” Professor Walter Willett VD Harvard T.H. Chan School of Public Health *

Växtbaserad mat – bättre för klimatet än animalisk?
Är då vegetariska proteinkällor så pass mycket klimatsmartare än animaliska proteinkällor? Rent generellt kan man säga att protein från växtriket är klimatsmart mat. Kikärtor och linser släpper till exempel ut en bråkdel av koldioxidekvivalenter i jämförelse med kött, fågel och fisk***. Istället för 2 kg nötkött kan du köpa 90 kg linser utan att höja din klimatpåverkan. Ett exempel från Orkla Sveriges produktportfölj är Anamma formbar färs som har ca 90 procent mindre klimatpåverkan jämfört med nötfärs.

Men vad är det med kött som gör att det blir så hög klimatpåverkan? Elin Röös vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala, säger att det är metangaserna från idisslarna som är det stora problemet. Hon trycker även på att allt kött kräver foderodling, vilket också är ett problem, eftersom det är spannmål som människor skulle kunna äta direkt istället. Det är foderodling tillsammans med gödselhanteringen som genererar metan och lustgas – bägge starka växthusgaser.

Elin poängterar dock att även en del vegetariska köttalternativ och ris har relativt stort klimatavtryck. Lösningen är att äta en mer växtbaserad kost. Spannmål och baljväxter: bönor, ärtor, linser, grönsaker, rotfrukter, frukt – det är bättre för hälsan också, menar Elin Röös****.

Även Maj-Lis Hellenius, professor och forskare vid Karolinska institutet, menar att basen i det vi äter ska vara grön. Hon berättar, i Next is Now, som är ett förhållningssätt för Framtidens mat som FoodSolutions vid Orkla Foods Sverige arbetat fram tillsammans med experter, att det finns cirka 3 miljoner studier om mat och hälsa i världen. Och de är alla samstämmiga, den traditionella matpyramiden måste ändras till att ha en grön bas med rotfrukter, baljväxter och frukt. Ovanpå det kommer sädesslagen, därefter fetter, mjölk/ost och längst upp det animaliska proteinet.

Att byta ut nötköttet en eller ett par dagar i veckan, eller bara minska mängden kött på tallriken har en direkt effekt på ditt totala koldioxidutsläpp. Och något håller på att ske i Sverige. Nästan var tredje svensk, 31 procent, uppger att de äter mindre kött för klimatets skull. Och nästan sex av tio svenskar, 57 procent, äter minst en middag i veckan utan kött eller fisk*****. Sortimentet av vegetariska produkter har fullkomligt exploderat de senaste åren. Bara på Orkla Foods Sverige har försäljningen av vegetariskt (veganskt, lakto och ovo) ökat med 29 procent 2019 (i jämförelse med 2018). Samtidigt uppger 45 procent av de tillfrågade svenskarna i Orkla Sustainable Life Barometer att de inte anpassat sina matvanor efter rådande forskning.

– Vi tror att vi måste göra valet enkelt för att fler ska välja en växtbaserad kost. Idag är det många som utgår från köttet eller kycklingen när de ska bestämma vad det ska bli till middag. Många äter också det man alltid ätit och handlar samma livsmedel av gammal vana. Därför är det viktigt att de vegetariska och veganska alternativen får ta plats både i butik och på restaurang, säger Cornelia Grimshorn, Produktchef för Anamma på Orkla Foods Sverige.

Som nybörjare kan man prova att bara byta ut nötfärsen i tacosen till ett vegetariskt alternativ. Eller att byta ut riset mot exempelvis matvete ett par gånger i månaden. Det är små förändringar som bidrar till en mer hållbar utveckling och minskar din klimatpåverkan.

– Vi vill hjälpa konsumenterna över tröskeln och få dem att våga prova något nytt. Att produkterna vid namn och utseende påminner om något som de är vana vid är ett sätt att göra det på. Men för att de ska vilja ändra sina vanor och köpa produkterna igen är smak och konsistens det absolut viktigaste, säger Cornelia Grimshorn.

Orkla Sverige bidrar till skiftet mot mer växtbaserad mat genom att utveckla befintliga och nya produkter, framförallt genom varumärkena Felix och Anamma. Vi vill att det ska vara gott och lätt att välja rätt mat för hälsan och klimatet!

Källor:
* https://eatforum.org/eat-lancet-commission/eat-lancet-commission-summary-report/
**https://www.naturskyddsforeningen.se/skola/energifallet/faktablad-mat-klimat-och-miljo
*** https://www.ri.se/sv/berattelser/klimatdatabas-smartare-matkonsumtion
**** https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rxgqba/sa-ater-du-ratt–och-raddar-jorden
*****Orkla Sustainable Life Barometer