Ett hörselfel gör att svenskarna ger järnet och gräddar sex miljoner våfflor

På våffeldagen den 25 mars, och i upptakten till den, gräddas fler än 6 miljoner svenska våfflor av Ekströms våffelmix*. Förklaringen till våffeldagen är många, två är ett hörselfel och att dagen alltid infaller nio månader före julafton.

23/03/2017

Våffeldagen firas idag med att äta just våfflor, men dagen har sitt ursprung i den kristna högtiden Jungfru Marie bebådelsedag. En högtid som firas nio månader före julafton då jungfru Maria fick beskedet av ärkeängeln Gabriel att hon väntade Jesus.

Ett hörselfel tros vara upptakten till Våffeldagen. Maria Bebådelsedag blev till ”Vårfrudagen” som blev till ”vafferdagen” och som sedan genom ett hörselfel blev till vaffeldagen och som nu slutligen är vår älskade Våffeldagen som alltid infaller den 25 mars.

Förra året gräddades sex miljoner våfflor med Ekströms våffelmix* och på lördag är åter dags att fylla laggen med våffelsmet. Våfflorna är enkla att bjuda på och har en frasig hemlagad känsla. Lika goda med grädde och bär som med löjrom, gräddfil och rödlök.

God smak går aldrig ur tiden så låt den ljuvliga doften av nygräddade våfflor sprida sig i de svenska hemmen. Ekströms Våffelsmet tillagas i Orkla Foods Sveriges anläggning i Örebro och sedan lanseringen 1966 har den varit en uppskattad favorit. Sedan mitten av 1800-talet har välkända och älskade produkter tagits fram under varumärket Ekströms i Örebro. På anläggningen idag arbetar cirka 75 personer med att förse svenska folket med goda mellanmål och efterrätter. Inspireras av goda recept.

*försäljning av Ekströms våffelmix under fyra veckor i samband med 25 mars, 2016.För mer information, kontakta:

Margareta Lantz, presschef, Orkla Foods Sverige
+46 705 54 17 74, margareta.lantz@orklafoods.se

Kontakt

Presschef Orkla Foods Sverige

Cecilia Franck

46 (0) 735 97 97 43

cecilia.franck@orklafoods.se