Cheezus! Det är ostbågens dag idag

Sveriges mest älskade snacks fyller 50 år i år. Det säljs en påse cheez doodles var tredje sekund, och naturligtvis vill vi hylla det mycket populära snackset lite extra idag den 5 mars som är den internationella cheez doodles-dagen.

05/03/2018

I år är det exakt 50 år sedan cheez doodles började tillverkas i Sverige. Den gula och spröda majsbågen med ostsmak har kommit att bli en av våra mest älskade snacks.

Historien om cheez doodles började i snacksens förlovade land USA på 50-talet där de utvecklades av Morrie Yohai, även kallad Mr. Cheez Doodles. I Sverige var influenserna från USA många och Wasabröd bildade tillsammans med amerikanska Borden Foods, dåtidens största livsmedelsföretag, det nya snacksbolaget Old London Wasa, sedermera OLW. För att lära sig hur cheez doodles tillverkades skickade Wasabröd över sin medarbetare Lennart Skoglund till USA. Lennart köpte receptet och fick det med sig hem till Sverige på en handskriven lapp.

Hösten 1967 påbörjades bygget av snacksfabriken i Filipstad och den 1 juni 1968 producerades de första svensktillverkade cheeze doodles-påsarna och en 50 år lång kärlekshistora med Sveriges snacksälskare inleddes.

Roliga fakta om cheez doodles:
• 5 mars är den internationella ostbågsdagen, eller cheez doodle day förstås
• Cheez doodles görs av majs och innehåller alltid äkta ost
• Det produceras 30 000 – 40 000 kg cheez doodles per dygn vid OLW:s fabrik i Filipstad
• Ostbågar eller cheez doodles? På OLW säger vi såklart cheez doodles
• Sega eller krispiga? Många vill ha sina cheez doodles sega och recepten för att göra dem sega är otaliga

Kontakt

Ulrika Sten

Orkla Confectionery & Snacks

+46 (0)10 142 55 50

ulrika.sten@orkla.se