Butikshyllorna gapar tomma – så hanterar vi den pågående Corona-situationen

Alcogel, tonfisk, tvål, frysta färdigrätter och konserver. Just nu är det många som kan vittna om tomma butikshyllor i de svenska matbutikerna. Hur kan vi som dagligvaruföretag svara upp mot svenskarnas förändrade inköpsbeteende och samtidigt förhindra smittspridning bland våra hjältar som arbetar med att säkra att vi har råvaror, att vi håller lagerna påfyllda och att produkter faktiskt tillagas och produceras?

19/03/2020

På flera håll rapporterar dagligvaruhandeln om ett förändrat köpbeteende hos konsumenterna. Det är väl få som undgått att toapapper är en het produkt på marknaden just nu, precis som läkemedel, handsprit och matvaror med lång hållbarhet. I Orkla Sverige märks det tydligt på exempelvis anläggningen i Falun, där det bland annat produceras alcogel och tvål. Här går produktionen på högtryck då behovet av hygienprodukter är betydligt större än vanligt. Förutsättningarna ändras för varje dag och produktionen behöver anpassas för att kunna leverera till våra kunder och konsumenter. Extra skift och nattarbete är två åtgärder som satts in. Vi är oerhört stolta över våra Orkla-medarbetare som sliter hårt för att hålla butikshyllorna påfyllda.

Även i sillmekkat Kungshamn påverkas produktionen av de tomma butikshyllorna. Här har beslutet tagits att öka produktionen av fiskbullar, då vi ser en ökad försäljning på cirka 200 procent.

– I nuläget fungerar vår produktion och våra leveranser relativt bra, och vi upplever endast mindre störningar i leveranser av insatsvaror från våra leverantörer än så länge. Trycket på våra anläggningar är stort och vi försöker utifrån ökad efterfrågan också att ökat kapaciteten där det finns behov eller där vi förväntar oss en ökad efterfrågan. Vi kommer dessutom att producera extra lager i förebyggande syfte. För att skydda våra fantastiska medarbetare, som ser till att svenskarna får god mat som gör gott även under dessa extrema tider följer vi noga Folkhälsomyndighetens och Livsmedelsverkets rekommendationer och vidtar löpande åtgärder enligt nya riktlinjer, berättar Nina Tidén, TF Supply Chain Direktör för Orkla Foods Sverige.

Vi fortsätter arbeta och alla i bolagen behövs!

Enligt Jennie Nilsson, Sveriges Landsbygdsminister, ska livsmedelsindustrin ha högsta möjliga prioritet som samhällsbärare i den pågående Corona-situationen. Som dagligvaruföretag har Orkla därför ett stort ansvar att försörja våra kunder och konsumenter med såväl livsmedel som hygienartiklar. Just nu bunkrar kunder och konsumenter vardagsprodukter i en rasande takt. Det sätter hårt tryck på våra medarbetare i produktion, som gör ett fantastiskt arbete i rådande situation.

Även våra medarbetare inom sälj, som fortsatt besöker kunder och hjälper till att få upp varor på de tomma hyllorna, gör en storartad insats. Medarbetarna på inköp kartlägger och säkrar upp att vi har tillräckligt med råvaror och material för att producera och skapa lager. Alla de som arbetar med planering av produktion får varje dag ta nya beslut efter världsläget och alla människor som arbetar med kundservice och konsumentkontakt får hantera oroliga kunder och konsumenter. Tillsammans gör alla våra medarbetare stor skillnad och vid tuffa situationer tenderar människor att sluta upp och tillsammans lösa uppgifter – detta är tydligt även hos oss!

I Eslövsanläggningen, där det bland annat görs färdigmat, grönsaker och veganska produkter lyfts medarbetarna fram som riktiga hjältar.

– Vi har blivit tvungna att ställa om produktionen och prioritera andra kategorier, som i vanliga fall rullar på i maklig takt. Produktionen av potatismos, fryst färdigmat, frysta potatisprodukter, pyttipanna och köttbullar har skjutit i höjden och våra medarbetare har ställt upp och mannat upp där de verkligen behövs. Dessutom täcker man upp för kollegorna som är hemma med sjuka barn eller själva känner sig förkylda. Jag vill verkligen rikta ett tack till alla i hela linjen som ställer upp och ser till att vi kan leverera produkter till svenska folket, säger Erik Wendel, Platschef vid Orkla Foods Sveriges anläggning i Eslöv.

I Kungälv bakas det kakor och i Filipstad produceras snacks – båda efterfrågade produkter när svenskarna spenderar kvällarna hemma i tv-soffan.

–  I en situation som denna märks det att många svenskar också vill hitta små stunder av njutning. Jag är oerhört stolt över våra medarbetare i kexfabriken, som jobbar hårt för att det ska finnas Ballerina och andra kakor i svenskarnas skafferier, säger Ted Falkman, fabrikschef i Kungälv.

Om fler lägger tid på bakning eller om man vill säkra upp med jäst inför en eventuell karantän låter vi vara osagt. Men även i vår anläggning i Rotebro, där vi producerar KronJäst, ställer produktionspersonalen upp och anläggningen går just nu på högvarv med extrainsatta skift på både helger och nätter. Det är såklart ett utmanande läge, men jästen kommer inte att ta slut. Är det tomt på hyllorna så kan ni vara säkra på att en ny batch är på väg.

Som en kritisk samhällsaktör gör vi allt för att våra medarbetare ska må bra och vill därför minska takten i smittspridningen på våra 18 olika anläggningar, lager och kontor i Sverige. Vi har infört strikta regler vad gäller resor och besök och vi uppmuntrar alla tjänstemän, som har uppgifter som kan skötas digitalt, att arbeta hemifrån tillsvidare. Vi har dessutom infört extra restriktioner för våra tjänsteleverantörer och externa chaufförer på våra lager. Vi är otroligt måna om att förhindra spridning av viruset. Svenska folket behöver oss, våra produkter och våra medarbetare, kanske lite extra i dessa tider!

 

Läs också:

Ingen risk att jästen tar slut!

Brist på handsprit – rekordsnabbt projekt för att få fram ny produkt i Falun!