Brist på handsprit – rekordsnabbt projekt för att få fram ny produkt i Falun!

Sedan Coronaviruset kom till Sverige har många svenskar ändrat sitt köpbeteende. Matbutiker och apotek vittnar om att många bunkrar varor och toapapper, konserver, jäst och tvål är hårdvaluta i dessa tider. Efter bara fyra veckor ställer våra medarbetare om produktionen i Falun och börjar tillverka en produkt som både privatpersoner och vården skriker efter: alcogel.

03/04/2020

I Orklas anläggning i Falun finns det 22 produktionslinjer som till vardags producerar bland annat tvål från varumärkena Bliw och Family Fresh, tandkräm från Jordan och hudvårdsprodukter från HTH, LdB och L300. Men eftersom trycket på handsprit ökat i samhället beslöt man sig för att genomföra ett rekordsnabbt projekt för att kunna erbjuda, befintliga kunder och offentlig verksamhet, i första hand, kommunen i Falun, alcogel i flaska med kapsyl – en helt ny artikel i anläggningen.

– På bara fyra veckor har vi tagit fram en ny produkt och ställt om produktionen för att kunna tillverka alcogel i flaskor med kapsyl. Vi har satt in extra skift och nattarbete för att hinna med den stora efterfrågan. Detta gör vi samtidigt som vi ökat antalet skift, natt- och helgarbete även på övriga linjer, för att kunna leverera på den stora efterfrågan på bland annat handtvål. Vi kan alla vara otroligt stolta över det snabba och tuffa arbete som lagts ned och jag vill rikta ett stort tack till alla medarbetare som är så flexibla och ställer upp i dessa tuffa tider, säger Rune Haglund, fabrikschef i Falun.

Till en början kommer alcogelen att levereras till den svenska och finska konsumentmarknaden och till Falu kommun, som beställt 2 000 flaskor. Men det är många som visat intresse för den nya produkten och i anläggningen arbetar man nu för att öka kapaciteten för att möta den starka efterfrågan.

– Vi har en extrem efterfrågan på handrengöringsprodukter. Behoven kommer från såväl ordinarie kunder som helt nya intressenter. Bland dessa har olika former av samhällsfunktioner högsta prioritet. Än så länge har vi kunnat hjälpa vår hemkommuns vård och omsorg med 2000 flaskor alcogel. Det känns väldigt bra att kunna stötta dem i arbetet med att minska smittspridningen med våra produkter och insatser. Förutom våra ordinarie produktionslinjer, som går för högtryck, sätter vi från vecka 16 upp en ny linje för produktion av hand- och ytrengöring. Dessa produkter kommer erbjudas viktiga samhällsfunktioner via Socialstyrelsen och Försvarsmakten, kommenterar Jörgen Svahn, Logistikansvarig på anläggningen i Falun.

Den nya linjen förväntas kunna starta upp inom några veckor.

Som vi skrivit tidigare i vår blogg så är det stort tryck i samtliga av våra 18 anläggningar, lager och kontor och vi har varit tvungna att prioritera och ställa om, manna upp där det behövs och samtidigt sätta in extra skift på många av våra anläggningar. Produktionen av livsmedel och hygienprodukter har aldrig varit viktigare och livsmedelsindustrin klassas nu som en samhällsviktig verksamhet. Våra medarbetare gör ett fantastiskt jobb under denna tuffa period och vi vill hylla varenda en av dem, som varje dag går till jobbet och ser till att svenska folket får mat på bordet och att det finns tvål och lotion på butikshyllorna, så att vi kan vara extra noga med hygienen. De underlättar de många timmarna hemma med njutning i form av snacks och konfektyr och de ser till att vi kan baka och vara kreativa i köket. De förser skolor, vårdhem och sjukhus med mat och ser till att ditt lokala bageri har ingredienser till din favoritbakelse. De gör helt enkelt skillnad för Sverige idag, och för morgondagen!