Be-håll-bara maten, en serie som hjälper konsumenter förstå vad som är ett hållbart val

Köket.se släpper en miniserie med Siri Barje som syftar till att öka kunskapen om mat ur ett hållbarhetsperspektiv. Felix har valt att sponsra serien, som speglar ambitionen att hjälpa konsumenter göra goda och hållbara val när de köper och konsumerar mat.

18/10/2019

Serien sänds i fyra avsnitt med olika teman som matsvinn, vegetariskt, svenskt och lokalt samt mat i säsong. Varje avsnitt rundas av med att Siri lagar en härlig rätt på temat och kommer med enkla tips på vad du själv kan göra för att bidra till en mer hållbar framtid.

Som en stor livsmedelsproducent tar vi stort ansvar för att minska svinn och spill i vår egen produktion. Som exempel blir potatisskal, äppelrester eller överbliven pizzadeg till djurfoder, annat spill blir till biobränsle.

Tyvärr ökar matsvinnet i Sverige, där hushållen står för den övervägande delen, motsvarande ca 97 kilo per person och år enligt siffror från Naturvårdsverket. Svenska konsumenter vill minska sitt matsvinn, och genom att informera om vad som är ett hållbart val hoppas vi kunna inspirera även konsumenter att minska sitt matsvinn.

Många tänker kanske inte på att det är ett mer hållbart val att äta lokalt odlad mat, mat som är skördad i säsong och därefter behandlad eller att maten är tillagad i Sverige. Eller att man gör ett mer miljömässigt hållbart val om man väljer att äta mer växtbaserad mat.

– För oss handlar detta om att upplysa och inspirera konsumenter om vad som är ett klokt och hållbart val när de ska köpa och konsumera sin mat. Det gör mig stolt att känna att maten från Felix är god ur så många perspektiv genom att den är lokalt skördad i säsong, producerad i Sverige, har ett stort vegetariskt utbud och klimatsmart ur ett matsvinnsperspektiv. Att sponsra serien ”Behållbara maten” är därför en perfekt matchning för oss. Det är verkligen att göra god mat som gör gott i samhället, säger Karolina Bjurehag, T f Marknadschef för Felix på Orkla Foods Sverige.

Ett bra tips på hållbar mat är att välja produkter som det står svenskt på. Är maten odlad i Sverige är den även skördad i säsong. Väljer man till exempel inlagda rödbetor från Felix är de lokalt odlade, skördade på hösten och dessutom tillagde i Sverige.

Ett annat hållbart val är att köpa mat som är fryst. Då är råvarorna skördade i säsong, och i Felix fall även lokalt vilket ger minskade transporter som extra mervärde. Väljer man att äta mer växtbaserad mat bidrar man också till att minska klimatavtrycket.

Läs mer på www.felix.se. Se avsnitten från www.köket.se

Kontakt

Sara Paulsson

Kommunikationschef, Orkla Sverige

sara.paulsson@orkla.se