Frågor och svar om omega-3

Många har nog hört att omega-3 är viktigt. Men vad är det egentligen och varför är det viktigt att få i sig omega-3? Och hur smakar egentligen Möller’s Tran? Vi svarar på de vanligaste frågorna om omega-3 och Möller’s produkter!

Vad är omega-3?

Omega-3 är livsnödvändiga fettsyror som är viktiga för ett antal funktioner i kroppen. I omega-3 finns 2 speciellt viktiga ämnen, DHA och EPA, som är en naturlig del av cellerna i kroppen. DHA bidrar dessutom till att bibehålla normal hjärnfunktion och normal synförmåga.* Både EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion.**

Omega-3 hjälper din kropp att utvecklas normalt genom hela livet. Mammans intag av fettsyrorna DHA och EPA under graviditeten bidrar exempelvis till normal utveckling av näthinnan hos barnet. Även när barn blir äldre och vuxna behöver vi omega-3 fettsyrorna DHA och EPA som byggstenar i hjärnan och hjärtat, samt för att upprätthålla normal syn. Vitamin A och D bidrar också till ett normalt immunsystem.

Omega-3 är bra för hjärna, hjärta och immunsystem

Varför behöver vi omega-3?

Omega-3 är någonting som kroppen behöver men som den inte kan producera själv. Därför behöver vi tillföra kroppen omega-3 själva, antingen via maten eller i form av kosttillskott. Väljer du Möller’s omega-3-produkter kan du vara säker på många saker. Dels får i dig nyttig omega-3-fettsyror – både DHA och EPA – från fisk. Dessutom får du även i dig vitaminerna A, D och E som hjälper dig att bibehålla flera av kroppens funktioner.

Vart fångas den fisk som används i Möller’s Tran?

Vår fiskolja utvinns ur vild fisk. Fisken har levt ett rörligt och fritt liv djupt nere på havets kalla botten och är naturligt rik på fettsyrorna EPA och DHA. Samtliga produkter är certifierade med MSC (Marine Stewardship Council) – en internationell organisation som främjar hållbart fiske. Det blå miljömärket visar att råvaran i Möller’s Tran kommer från ett hållbart fiske och har fiskats med omtanke om havsmiljön.

Finns det någon skillnad mellan flytande omega-3 och omega-3 kapslar? Vad är bäst?

Den största skillnaden mellan flytande omega-3 och omega-3 kapslar är att fiskleverolja görs på lever från torsk, medan oljan som används i kapslar utvinns från ansjovis och sardiner där man använder hela fisken. En annan skillnad är att vitaminer som A och D finns naturligt i fiskolja. Det måste oftast tillsättas i kapslar. Omega-3 fettsyrorna DHA och EPA finns både i kapslar och fiskolja – och dem är de viktigaste ingredienserna. Vilket alternativ som är bäst beror främst på kvaliteten på produkten. Sedan får du som konsument välja det som passar dig bäst. En del tycker att det är svårt att svälja kapslar, och då är flytande omega-3 ett bra alternativ!

Vad betyder MSC-märkning?

MSC står för Marine Stewardship Council. Det är en internationell organisation som jobbar för att främja hållbart fiske. En MSC-märkning innebär att man klarar MSC:s miljöstandard. Certifieringen visar att fisken är vildfångad, kommer från ett livskraftigt fiskebestånd och har fiskats med minimal påverkan på havsmiljön.

Hur smakar Möller’s omega-3 produkter?

Fisksmaken kan vara någonting som avskräcker många från att använda omega-3 produkter. Detta har vi på Möller’s såklart tänkt på! Möller’s Tran Citron har en frisk smak av citron som gör det lättare att få i sig fiskoljan. Möller’s gelefiskar har en god smak av jordgubb som barnen gillar. Möller’s Tran Citron har även vunnit Superior Taste Award av International Taste Institute som visar att den har en god smak!

Kan man använda Möller’s produkter när man är gravid eller ammar?

Ja! Att få i sig omega-3 är särskilt viktigt när man är gravid och ammar. Fettsyran DHA bidrar till normal utveckling av hjärna och ögon hos barnet.*** Den huvudsakliga källan till D-vitamin är fet fisk, men det kan vara svårt att få i sig den rekommenderade dagsdosen enbart från kosten. Där kan det vara bra att ta tillskott av omega-3 som även innehåller D-vitamin.

 

*Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA.
**Den gynsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA.

*** Dessa effekter uppnås vid ett intag av 200 mg DHA utöver det rekommenderade dagliga intaget av Omega-3 (250 mg EPA och DHA)

Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Tänk på att det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil.