Orklas produktion i Sverige

Visste du att Orkla har 15 produktionsanläggningar runtom i Sverige? Vi har tillverkning från Eslöv i söder, till Falun i norr och producerar allt från vegofärs till tvål och måleriverktyg här i Sverige. Över 90 procent av den mat vi säljer i i Sverige tillagas och produceras lokalt, många gånger i nära samarbete med kontraktsodlare. Vi vill utveckla svensk produktion och skapa arbetstillfällen. Därför har vi sedan 2015 investerat 2,7 miljarder kronor i våra svenska anläggningar.

Vegofabriken i Eslöv

Mitt i Skåne ligger en av Orklas största anläggningar i Sverige. Den består i själva verket av tre separata anläggningar: vår potatisanläggning, den gröna anläggningen och färdigmaten.
I Eslöv tillagar vi vegansk färdigmat, rullar köttbullar, ser till att råvarorna som ska bli pyttipanna hackas och steks och lägger in gurkor och rödbetor från våra odlare runt om i Skåne, Blekinge och Öland. Potatis blir till pommes frites, potatismos och festpotatis.

I vår anläggning i Eslöv lagar vi cirka 48 000 ton mat per år som svenska folket köper med sig hem från butik, möter i skolan eller på restauranger under varumärkena Felix, Önos, Paulúns och Anamma.

Sedan 2016 använder anläggningen bara förnyelsebar el, något vi är mycket stolta och glada för!

Snacksfabriken i Filipstad

I Filipstad, i nordöstra Värmland finns snacksfabriken. I centrala Filipstad ligger också snacksbutiken, där du kan kliva in i OLW:s värld. I fabriken, som är hela 18 000 kvm stor, görs bland annat spröda chips, gyllengula cheez doodles och här poppas fluffiga popcorn. Hela fabriken går på grön el och vi arbetar hårt för att göra produktionen helt fossilfri.

Varje dag lämnar mer än 400 000 påsar snacks vår fabrik och hamnar i butiker runtom i landet – kanske hamnar en av dem på ditt soffbord på fredag?

Utöver fabriken har vi en snacksbutik inne i Filipstad, en oas av snacks från OLW där du kan köpa snacks, prylar, ta del av vår historia och lära dig hur snackstillverkning går till.

Dryckesfabriken i Kumla

I Kumla tillagas frukt- och bärprodukter av alla de slag och det var här som vårt varumärke BOB grundades år 1948. I Kumla kokas bland annat saft och drycker, kräm och vår populära blåbärssoppa som serverats i Vasaloppet sedan 1958.

Varje år tillagas 62 000 ton saft, drycker, kräm och färdigmat som svenska folket köper med sig hem från butik, möter i skolan eller på restauranger under varumärkena Önos, BOB, JOKK, FUN Light, Ekströms och Felix.

Tvålfabriken i Falun

I Falun ligger Orklas fabrik för hygienartiklar och här har man tillverkat hygienprodukter sedan 1939.

I Falun produceras många kända varumärken som i många år hjälpt svenskar med den personliga hygienen från topp till tå. Allt från exempelvis HTH, Bliw, Family Fresh, LdB, L300 och Jordan tillverkas här.

I dagsläget är faktiskt Falun-fabriken Nordens största leverantör av hygienprodukter.

Pajfabriken i Vansbro

I Vansbro hittar du Sveriges största bageri för pizza och paj. Idag tillagas cirka 3 500 ton paj och drygt 7 200 ton pizza per år, för Orklas varumärken Grandiosa, Felix och Anamma, på Orklas bageri i Vansbro.

Många av rätterna som tillagas här är vegetariska och har blivit väldigt populära genom åren. För att möta den starka efterfrågan har vi därför investerat 300 miljoner kronor i att bygga ut anläggningen så att den blir dubbelt så stor.

Sillfabriken i Kungshamn

Precis vid havet i Kungshamn tillagar vi all mat med fisk och skaldjur. I Kungshamn tillagar vi till exempel kaviar, sill, ansjovis, räkor, fiskbullar och makrillprodukter under varumärkena Abba, Kalles Kaviar, Grebbestads, Svennes och Ejderns. Dessa produkter är inte bara populära i Sverige, utan exporteras även till hela världen.

I Kungshamn har vi sedan flera år tillbaka bara använt förnyelsebar el. Sedan 2020 arbetar vi dessutom cirkulärt, genom att göra resterna från vår produktion till biogas, som vi sedan använder för att driva vår produktion. På så sätt sparar vi hela 1 000 ton koldioxidutsläpp varje år!

Läs mer om våra andra anläggningar i Sverige

Läs mer om våra andra anläggningar i Sverige