Möt Sofia Erixon, förpackningsutvecklare

Möt Sofia Erixson, en av Orkla Foods Sveriges förpackningsutvecklare som brinner för hållbarhet och driver Sveriges största förpackningsblogg.

Berätta om din resa!
– Jag började arbeta som förpackningsutvecklare på Orkla Foods Sverige 2013. Idén till att arbeta med förpackningar fick jag från min farbror som arbetar inom förpackningsbranschen. Med inspiration från honom började jag studera förpackningsdesign vid Yrkeshögskolan Nackakademin i Stockholm.

Vad gör en förpackningsutvecklare?
– Jag jobbar främst i olika innovationsprojekt i samarbete med övriga funktioner i företaget. Jag har tät kontakt med marknad och kommunicerar mot fabrik och leverantör. Det viktigaste är att förstå hur alla processer fungerar. Jag ser mig som spindeln i nätet och ser till att en idé blir till verklighet. Att jag får möjlighet att arbeta med olika typer av materialslag som papper, glas, metall och plast är oerhört spännande. Ett spännande projekt jag varit med i är de lättöppnade locken till Felix och Önos, som fick stor uppmärksamhet av våra konsumenter.

Vad är det bästa med Orkla Foods Sverige?
– Jag älskar att laga mat och att få arbeta med mat och så stora varumärken som Orkla Foods Sverige har i portföljen är superkul. Det bästa är att vi att lyfter upp hållbarhetsarbetet inom organisationen, framförallt miljötänket. Här spelar förpackningar en stor roll ur miljöperspektiv. Jag brinner verkligen för att komma med hållbara idéer. Jag kan verkligen stå för att jag jobbar på Orkla Foods Sverige.

Inom Orkla arbetar vi efter värdeorden modig, pålitlig och inspirerande. Hur relaterar du till dessa i ditt arbete?
– Jag hoppas att vårt företag har mod att ta första steget ut och inte invänta andra. Att vi vågar ta oss ut på okänd mark. Sen att vi som är så pass stora som företag kan inspirera andra företag att ta ett ansvar kring hållbarhet mot alla områden men framförallt inom förpackningar, det behövs verkligen någon som driver detta arbete inom livsmedelsbranschen. Jag tycker pålitlig hör ihop med alla delar inom Orkla Foods Sverige, att vi är trovärdiga i hela vårt agerande och vårt sätt att arbeta.

Förpackningsavdelningen:
Huvuduppdraget som förpackningsutvecklare är att se till att Orkla Foods Sveriges produkter har bra förpackningar som skyddar, är säljande och stärker varumärket samt att hållbarhet ska genomsyra hela värdekedjan.

En del i ansvaret är att hjälpa fabrikerna med diverse optimering eller problem som är förpackningsrelaterat. Det kan vara allt från pallmönster till att provköra en nytt förpackningsformat.

Förpackningsteamet har olika bakgrunder som till exempel konstruktörer och livsmedelsingenjörer. Det gemensamma är att det finns ett stort engagemang i att hitta den mest optimerade förpackningslösningen för varje projekt.