Möt Caroline Rittfeldt, Gastronomisk utvecklare

Via provköket till eget företag och därefter tillbaka till Orkla Foods Sverige igen. Möt Caroline Rittfeldt som arbetar som gastronom med ansvar för Vårt Kök, vid Orkla Foods Sveriges huvudkontor.

Berätta om din resa:
– Min ambition var att arbeta med att hitta rätt känsla för maten i rätt sammanhang. Därför valde jag att studera till kostekonom. 1997 blev jag anställd i bolagets provkök. Efter några år började jag arbeta med konceptuellutveckling med våra varumärken. 2005 kände jag att jag ville testa något nytt och valde att starta eget. Jag öppnade ett café i Höllviken med fokus på att laga hälsosam mat med vegetarisk inspiration. Men jag valde att komma tillbaka och arbetar nu som Gastronom och får jobba med alla våra varumärken inom Orkla Foods Sverige. Jag har dessutom blivit Manager för Vårt Kök som ligger i anslutning till vårt huvudkontor. Här kan våra gäster inspireras och njuta av våra goda mat i olika sammansättningar. Stående på menyn är till exempel en superbowl med Paulúns supermix och räkor från Hållö med smak från säsongens olika råvaror.

Vad gör en Gastronom?
– En Gastronom arbetar tidigt i processen i projektform. I projektteamet ingår bland annat Gastronomer, Produktansvarig, Produktionsansvarig, Produktutvecklare, Förpackningsutvecklare och en Projektledare samt en representant från säljavdelningen. Min roll som gastronom är att strukturera upp ett ramverk för den nya produkten. Det jag har lärt mig under åren är att det är viktigt att diskutera på djupet hur målbilden ser ut och enas kring den. Sedan handlar det för mig, tillsammans med Produktutvecklaren, att ta fram prototyper. Då får jag göra det jag brinner för – arbeta med mat. Min specifika bit ligger på smak, konsistens och utseende. Jag får använda min kreativa sida och testa mig fram genom olika kryddor, smaksättningar och färger. Allt för att hitta den perfekt prototypen.

Inom Orkla arbetar vi efter värdeorden modig, pålitlig och inspirerande. Hur relaterar du till dessa i ditt arbete?
– Modig relaterar jag till att tänka utanför boxen, att våga testa nya smaker. Att hela tiden leta efter nya smaker och kombinationer. Pålitlig handlar om att inte ge sig i halvlek utan man ska kunna lita på att jag verkligen försöker in i det sista, att tex göra hälsosam mat riktig god. Inspirerande speglar verkligen mitt jobb som gastronom eftersom jag inspirerar med mat både inom och utanför Orkla Foods Sverige. Men det är inte bara att ge inspiration utan jag måste också få inspiration. Mitt yrke präglas av omvärlden och jag måste ut i den för att leta inspiration, både lokalt och i världens alla hörn.

Orklas vision lyder ”Din vän i vardagen”, hur ser du att denna kommer fram i vårt arbete?
– Jag relaterar visionen till våra varumärken som finns för alla våra konsumenter i olika situationer. Det stämmer också väl med den kultur som finns i bolaget som präglas av prestigelöshet och vänskap.

Välkommen in i ett levande kök där menyn, som görs av våra egna kockar och gastronomer, ändras efter säsong och våra produktnyheter. I Vårt Kök kan du köpa frukost, lättare luncher, drycker och fika som tar avstamp i Orkla Foods Sveriges egna produkter. Vår mat serveras i smarta förpackningar som du lätt kan ta med dig när du är på språng. Du kan också välja att sitta här med insyn rakt in i vårt innovationskök. I Vårt Kök finns också ett skafferi, fyllt med ett skiftande urval av produkter från vårt sortiment som du kan köpa med dig hem.

Läs mer om Vårt Kök