Julkalendern 2019

Låt oss få inspirera dig till att göra julen lite grönare och trivsammare. Varje dag fram till julafton kommer du att få ett tips som gör ditt julbord lite grönare eller julfirandet mer trivsamt.

Lussekatter

Lucka 1

Baka lussekatter som proffsbagarna! 👩‍🍳🎄 Lägg lite extra tid på smaksättningen och gör eget saffransextrakt. Denna kan du göra några dagar innan du tänkt baka dina lussekatter. Och vi lovar, du kommer att märka skillnad!
Ingredienser:
2 pkt saffran (1g)
2,5 msk ljus sirap
1 dl vatten

Gör så här: Värm upp saffran,vatten och sirap till ca 60 grader, rör om och ta bort från plattan. Tillsätt ett par skedar konjak eller rom. Gör extraktet i förväg och låt stå i kylen högst en vecka.

Bästa receptet på Lussekatter hittar du hos Kronjäst såklart!

Sillinläggning tomat och chili

Lucka 2

Julskinkan minskar i popularitet och 1 av 6 svenskar säger att de ska äta mindre kött på julbordet i år*. Vi som vill öka mängden grönt och fisk som du sätter i dig hurrar och vill tipsa om en krämig sillinläggning med tomat och chili som kommer passa perfekt till årets julbord. Och du, all vår sill är MSC-märkt och noggrant förbered i vår anläggning i Kungshamn 🐟🎄🍴Receptet hittar du här!

 

Rengör badrummet till jul

Lucka 3

Är det du som ska hålla i julfirandet? Badrummet är ett typiskt ställe där gästerna har tid att upptäcka smuts. Men visste du att med ättika kan du lätt få bort tråkiga kalkfläckar. Blanda lika stora delar varmt vatten och ättika. Sen är det bara att skrubba! Tänk på att rengöra innan och efter med vatten eftersom sura rengöringsmedel, som ättika, med tiden kan skada fogarna. Och vill du ta det säkra före det osäkra så har vi en mängd klimatsmarta val i Grumme. Happy städning!

Kavring över natten

Lucka 4

För att slippa (alltför mycket) stress på självaste julafton är det bra att förbereda så mycket som möjligt innan. Denna kavring gräddar du under natten och på så sätt slipper du tänka på brödbak på dopparedagen. Med låg värme i ugnen utvecklar brödet en underbar smak som är desto godare dagen efter. Perfekt för julafton med andra ord. Se receptet här!

Vegoprinsen

Lucka 5

Prinskorven är en stabil gäst på julbordet och svenskarnas tycke för den är väldigt jämn* Men hur skulle det vara om du bytte ut den vanliga prinskorven mot en mer klimatsmart vegoprins från Anamma? Våga testa, och kanske skulle korvens ställning på julbordet öka – det hoppas i alla fall vi på! Se receptet här!

Jul-cheesecake

Lucka 6

Ris à la malta, lussekatter, fudge, knäck och tryffel tillhör favoriterna bland julefterrätter/godis*. Men eftersom du inte vill vara förutsägbar under helgens bjudning, tycker vi att du ska överraska med den här frysta cheese caken med lingon och klimatsmartare pepparkakor (palmoljefria) från Göteborgskex. Mums säger vi, vad blir ditt svar?

Ingredienser: 4 st ägg , 2 dl strösocker, 400 gram philadelphiaost, 2 tsk vaniljsocker, 4 dl vispgrädde, ca 10-15 pepparkakor från Göteborgskex, 1 dl Rårörda lingon från Felix, Rårörda lingon till dekoration, 25 gram smör

Tillagning: Smält smöret, låt svalna lite. Krossa pepparkakorna.Blanda smör och pepparkaksmulorna, fördela i botten på springformen eller portionsskålar. Tryck till lite om du önskar en fastare botten. Skilj på äggulor och vitor och lägg dem i var sin skål. Vispa äggulorna med sockret. Mosa osten och blanda ner den och vaniljsockret. Vispa grädden i en tredje skål och rör försiktigt ner den i ägg-ostblandningen. Blanda ner rårörda lingon. Vispa till sist äggvitorna till hårt skum och vänd ännu försiktigare ner dem så att inte luften går ur smeten. Fördela smeten i formen. Smula eventuellt ytterligare kex över, täck med gladpack och ställ in i frysen minst 3 timmar innan servering. Servera cheesecaken i tårtbitar och dekorera med rårörda lingon.

Lucka 7

Jul är synonymt med tända ljus. Och vem har inte haft så trevligt så att man missat att stearinet har runnit ut på bordet?  Men lugn, bara lugn – vi vet hur du får bort stearinet! Fyll en hink med hett vatten, doppa en ultrafiberduk i det varma vattnet och gnid på stearinfläckarna. Mikrofiber bidrar till att lösa upp fettet. Upprepa processen tills fläckarna från stearinet är borta. Därefter använder du en väl urvriden trasa och torkar med. Voíla! Så tänd ljus i jul (men ha koll på att brandvarnaren fungerar!).

Lucka 8

Sill ligger på svenskarnas topp-tre när det kommer till julmat*. Så här i glöggmingel-tider vill vi därför tipsa om en klimatsmart variant med sill så kommer bli succé på nästa glögg-träff. Och du, all vår sill är MSC-märkt och noggrant förbered i vår anläggning i vackra Kungshamn.

Ingredienser: 1 pkt 5-minuterssill Abba, 1/2 dl valfri glögg, 1 apelsin, skalet, 1 msk russin, 1 kanelstång, 1 stjärnanis, 4 kryddnejlikor, mandelspån till garnering

Gör så här:  Tvätta och riv skalet av apelsinen. Varva sill, apelsinskal, nejlikor, kanelstång, stjärnanis och russin i en burk. Häll över sillspad och glögg. Sätt på lock och låt stå minst ett dygn innan servering. Garnerna med mandelspån och russin innan servering.

*https://www.livsmedelsforetagen.se/app/uploads/2019/11/presentation-julmatsundersokning-2019-final.pdf

Lucka 9

Vad är det bästa med julen för dig? Julmaten, julklapparna eller kanske att samla vänner och familj? För oss är det gemenskapen. I dagens lucka tipsar vi därför om att samla familjen till ett quiz på julafton. Och som de sillexperter vi är handlar quizet såklart om en av favoriterna på julbordet – sill. In och testa dig i vår story och ta sedan med dig quizet och utmana familj och vänner. Lycka till! Här hittar du quizet i sin helhet.

Lucka 10:

Våra palmoljefira pepparkakor i all ära men ibland kan det var gott att äta någon annan godsak under julen – men självklart fortfarande med pepparkakssmak (pepparkakor ligger inte på en femteplats över mest populära julgodis för inget*). Baka pepparkaksnurror istället. Gott, lite mer oväntat och otroligt juligt!

Ingredienser: • 250 g färdig pepparkaksdeg • 150 g ODENSE Mandelmassa • Redskap: Kavel, bakplåtspapper, rivjärn
Så gör du: •  Sätt ugnen på 225°. • Kavla ut pepparkaksdegen tunt mellan två bakplåtspapper, och riv över mandelmassan. •  Rulla ihop och skär i ca 1 cm tjocka skivor. •  Lägg snurrorna på en plåt täckt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen, ca 5 min.

Lucka 11

1 av 6 svenskar kommer att äta mindre kött och animaliska produkter under denna jul jämfört med förra julen*. Hurra! Men vi vill att ännu fler ska ta steget och våga sig på mer grönt på julbordet. För att göra steget lättare tipsar vi därför om gröna recept. I denna lucka gömmer sig en vegansk rödbetssallad med äpple och grovkornig senap.

Ingredienser för 4 portioner: · 3 stora kokta rödbetor · 1 litet äpple · 1 tsk grovkornig senap · 1/2 dl vegansk majonnäs · 1 dl växtbaserad creme fraiche · Salt, peppar och en nypa socker

Gör så här: Tärna rödbetorna och hacka äpplet fint. Blanda rödbeta, äpple, senap, vegansk majonnäs och växtbaserad creme fraiche. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker.

Så tvättar du din dunjacka

Lucka 12

Snö, regn, lekplatshäng, skoteråkning eller trängsel i tunnelbanan. Din dunjacka kan bli smutsig av många olika anledningar och decembervädret kan skifta fortare än någon säger God Jul (iaf i södra Sverige). Här kommer fem tvättråd för din dunjacka!

1. Först och främst – måste du verkligen tvätta jackan? Räcker det att punkttvätta eventuella fläckar. Tvätt sliter på plagget – alltså också på klimatet när du behöver skaffa ny jacka.
2. Följ tvättinstruktionerna för just din jacka. Speciellt tvättemperatur.
3. Använd ett skonsamt tvättmedel för att skydda dunens värmande egenskaper. Tvättmedel för ull är bra. Undvik sköljmedel.
4. Har du pälskant, glöm inte att ta av den. Denna kan behöva kemtvätt.
5. Torka jackan snabbt för att undvika klumpar i dunen och lukt. Använd två till tre tennisbollar i torktumlaren för bästa resultat.
6. Bonustips: Grumme har tvättmedel och fläckborttagningmedel som är klimatmärkta med Svanen eller Bra miljöval.

Gör den egen saffranssill

Lucka 13

47 % av svenskarna anser att det är viktigt att maten man sätter på julbordet är svenskproducerad*. Över 90 % av all den mat som vi tillagar gör vi i Sverige. I Kungshamn lagrar och förbereder vi till exempel all vår sill och så här på Lucia-dagen vill vi tipsa, inte om saffransbullar, utan om en sillinläggning med saffran. Så glad Lucia! 🐟🍴😋

Ingredienser: 1 pkt sill ·  Abbas 5-minuters-sill ·  2.5 dl crème fraiche ·  2 msk majonnäs ·  1 pkt saffran ·  1 klyfta vitlök ·  peppar ·  1 äpple

Gör så här: Häll av lagen från sillen och skär den och äpplet i bitar. Blanda övriga ingredienser, pressa i vitlök. Smaka av med peppar och vänd ner sillen och äpple.

Fluffiga koladrömmar

Lucka 14

Helg och dags att plocka fram det tunga artilleriet vad gäller julgodsaker. Samla familj eller vänner och baka fluffiga koladrömmar. Om ni inte äter upp alla så förvara koladrömmarna i en tätslutande burk i grönsakslådan i kylen. När du inte kan hålla dig från dem längre så ta ut dem, men låt stå i lådan i ca 30 minuter innan du sätter tänderna i koladrömmen igen.

Ingredienser: • 300 g marshmallows • 50 g smör • 0,5 dl ODENSE Glassås Kola • Form, ca 30 x 20 cm • Bakplåtspapper

Gör så här: 1. Smält marshmallows och smör försiktigt i en kastrull. 2. Lägg bakplåtspapper i en form och bred ut hälften av smeten. 3. Häll på kolasås och bred sedan över resten av marshmallowssmeten. 4. Låt smeten stelna. 5. Skär i bitar. Lägg bakplåtspapper mellan bitarna för de klibbar lätt samman. Tips: Pudra ODENSE Guldpulver över dina koladrömmar för extra lyxig känsla.

Jordan Green clean tandborste

Lucka 15

Julsäsongen är igång och de flesta av oss har säkert redan satt i sig mängder med härliga julgodsaker som kan sätta spår i munnen. Vi vuxna förstår vikten av att borsta tänderna men att borsta tänderna på barn kan ibland vara lite kämpigare. Här kommer några bra tips:

1. Barnens tandborste har ofta någon rolig figur, hitta på en rolig historia om figuren som ska hoppa in i munnen och jaga ut karies.
2. Låt barnet själv bestämma vilken tandkräm ni ska köpa 3. Låt barnet ha en tandborste och så borstar du med en annan. Vi rekommenderar Jordan Green Clean, 90% av den totala produkten (inklusive förpackning) är gjord av återvunnet material.
4. Sätt på mobilen på timer för att sätta igång barnets vinnarinsikt – man ska ju borsta tänderna i 2 minuter
5. Sätt igång en tandborstarlåt på mobilen för att distrahera barnet och för att ni ska borsta barnet tänder tillräckligt länge. Spana in Jordans hemsida för tips på låtar
6. Är det riktigt kämpigt, ladda ner belöningskalendern på Jordans hemsida.
7. Kom ihåg, att borsta tänderna en liten stund är bättre än ingen stund alls! Lycka till!

Grön Jansson

Lucka 16

Efter julskinkan är Jansson svenskarnas stora favorit på julbordet*. Och eftersom vi vill få fler att anamma en grön jul gömmer sig såklart en vegansk Jansson i dagens lucka. Så överraska de Janssonfrälsta med en ny variant av klassikern på julafton. Mums!

Ingredienser för cirka 8 portioner på julbord: • 1 kg mjölig potatis • 2 stora gula lökar • Rapsolja till stekning • 5 dl havregrädde • 2 krm mald ingefära • 2 krm mald muskotnöt • 2 krm mald kryddnejlika • 1 krm kanel • 1 tsk nymald svartpeppar • 1 tsk salt • 100 g kapris • 5 msk ströbröd • 25 g mjölkfritt smör

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär potatisen i fina strimlor. Hacka löken och låt den mjukna på låg värme i stekpanna med lite rapsolja. Vispa ihop havregrädde, ingefära, muskotnöt, kryddnejlika, kanel svartpeppar och salt. Varva potatis, kapris utan spad och stekt lök i en ugnsform. Häll på vätskan och strö på ströbrödet. Lägg på några små klickar med mjölkfritt smör på toppen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Lägg på aluminiumfolie om toppen får färg snabbt.

Vegansk julkala

Lucka 17

Nåja, vad är väl en vegansk jul? Den kan ju vara fruktansvärt långtråkig, dötrist och tråkig och alldeles, alldeles underbar. Baka en vegansk rödbets- och kardemummakaka så lovar vi att julen bli alldeles “askungen” underbar! Originalreceptet är framtaget av våra bagare från KÅKÅ och nu omgjort till dig. Lycka till med det lite klimatsmartare julbaket!

Ingredienser: • 50 gram mjölkfritt margarin • 4 dl specialvetemjöl • 1,5 dl socker •  1/2 tsk vaniljsocker  • 1 1/2 tsk bakpulver • 2,5 dl havredryck •  3/4 tsk mald kardemumma • 1 tsk rödbetspulver

Gör så här: Smält smöret och tillsätt havredryck. Blanda samman alla torra ingredienser och rör sedan ihop allt till en jämn smet. Smöra en bakform baka av kakan i 175 grader under 30 minuter.

Lucka 18

Fudge kommer på en delad tiondeplats på julbordet*. Men vi vågar nog påstå att resultatet ser annorlunda ut nästa år med tanke på detta smarriga recept som en av våra medarbetare tagit fram. Receptet innehåller Smash-snacks från OLW som ger den godaste sältan. Och kom ihåg – är de små så får man ta två, minst!

Ingredienser 36 styck: • 400 g mjölkchoklad • 1 burk sötad kondenserad mjölk (à 397 g) • 40 g smör • 150 g Smash Garnering: •hackad Smash • flingsalt

Gör så här:

  1. Smält choklad och kondenserad mjölk över vattenbad. Rör ner smöret i smeten och rör tills det smält.
  2. Fördela smash i en bakplåtspappersklädd form, ca 20×20 (för 36 bitar).
  3. Garnering: Häll smeten över och strö över hackad Smash och flingsalt.
  4. Låt stelna i rumstemperatur över natten.
  5. Skär upp i rutor och förvara i kylen.
Få hjälp mot torr hud

Lucka 19

December månad och solen har väl varit ganska snål mot oss i hela Sverige. Då är det inte konstigt om man känner sig lite vintertrött. Här kommer åtta tips mot vintertrött hud som kanske kan få dig lite piggare inför jul.

1.Tänk fukt, fukt, fukt och milda produkter utan parfym.
2. Under den kalla årstiden är det lätt att man väljer långa och varma duschar. Men vinterduschar bör vara kortare och lite kallare. Varmt vatten stjäl nämligen fukt från kroppen.
3.Efter duschen eller badet – badda huden torr istället för att skrubba den med en handduk.
4.Smörj in händerna en liten stund innan du går ut i kylan, så att krämen hinner absorberas ordentligt. Och skydda huden med handskar och klädesplagg när du är ute.
5.Lösningsmedel och rengöringsmedel kan irritera huden, så välj milda produkter tex från Grumme. Undvik antibakteriella geléer som innehåller alkohol.
6. Drick rikligt med vatten.
7. Nattljusolja eller Omega 3 kan ha en positiv effekt på torr hud. Avokado är också ett gott alternativ.
8. En bra hudkräm är ett effektivt sätt att bli av med torr hud. Och vi rekommenderar såklart vår HTH skin repair.

Vegetarisk sill från Abba

Lucka 20

Nog för att sill är ett klimatsmart val till julbordet. Men den går att göra ännu grönare genom en vegetarisk inläggning. Här kommer ännu ett bidrag till alla er som vill minska mängden animaliskt på julbordet. Och till er som föredrar sillinläggning med sill, spana in våra tidigare luckor eller besök @abba_kungshamn.

Portabellosill med tryffel: • 200 g portabellosvamp • 2 dl vatten • 1 dl strösocker • 1/2 dl ättikssprit • 1 tsk salt • 150 g tryffelmajonnäs • 1 dl lätt crème fraiche • 2 salladslökar • 1 rött äpple • 1 nypa svartpeppar • Smörgåskrasse till garnering

Gör så här: 1. Koka upp vatten, socker, ättiksprit och salt i en kastrull. 2. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Lägg ner svampen i lagen och låt stå i kyl över natten. 3. Häll av lagen. 4. Skiva salladslöken och hacka äpplet. 5. Blanda crème fraiche, salladslök, äpple, peppar och majonnäs i en bunke. 6. Varva svamp och majonnäsblandningen i en burk. Sätt på lock. Låt stå minst ett dygn före servering. Garnera med smörgåskrasse innan servering.

Lyxiga guldpraliner

Lucka 21

Julafton börjar närma sig och du kanske redan har förätit dig på storfavoriterna från de svenska julborden – knäck, pepparkakor, lussekatter och choklad*? Då är det dags att göra ett nytt julgodis som får smaklökarna att jubla!

Ingredienser: • 150 g ODENSE Vit Choklad • 200 g ODENSE Extra vit marsipan
Till dekoration: • 50 g ODENSE Vit Choklad •  ODENSE Guldpulver • Gaffel • Osthyvel

Gör så här: Kavla ut marsipanen och skär den i kvadrater. Smält chokladen (150 g) över ett vattenbad. Doppa marsipanbitarna i chokladen med hjälp av en gaffel och placera dem på ett galler. Hyvla chokladen till dekoration. Använd en osthyvel eller en potatisskalare. Vänd chokladflarnen i guldpulver. Strö de guldfärgade chokladflarnen över pralinerna och låt stelna.

Tips:
•  Smaksätt gärna marsipanen med lite finrivet citronskal.
•  Tryck gärna fast en mandel på toppen av pralinerna innan du doppar dem i choklad.

juligt kaffe

Lucka 22

Julmust, julöl och glögg i all ära men varför inte göra ditt kaffe lite juligt och lyxigt. Vårt Kök, i Malmö, har tagit fram den här goda kaffedrinken som passar lika bra som glögg, eller kanske bättre, till julfikat.

Ingredienser: • Kaffe •1 pkt Kung Oscar Pepparkakor eller/och chokladdoppade pepparkakskulor från Göteborgskex (obs innehåller jordnötter • Ingefära efter behag • Nejlika • Kardemumma • Kanel • Mjölk • Grädde

Gör så här: Använd ett stort glas. Slå på önskad mängd kaffe. Blanda ihop en nypa av kryddorna med mjölk och skumma med mjölkskummare. Vill du ha en lyxigare variant vispar du även grädde till. Slå mjölken och grädden i kaffet och krossa några pepparkakor/pepparkakskulor och strössla över. Sätt en pepparkaka i sidan av drinken och njut!

Veganska julbullar

Lucka 23

Köttbullarna är på uppåtgående och har en säker plats på julbordet med sin delade fjärdeplats. Samtidigt vill svenskarna se en minskning av kött och charkprodukter på julafton*. PERFEKT! Med vår formbara färs från Anamma kan du göra juliga färsbullar men utan kött. Så himla grönt och gott!

Ingredienser till 8 portioner på ett julbord: •1 påse tinad Anamma Formbar Färs • 1 stor gul lök • 1-2 tsk salt • 1-2 tsk mald svartpeppar • 1 tsk kanel • 1 tsk ingefära • Rapsolja till stekning • Bladpersilja till garnering

Gör så här: Riv löken och fräs den i rapsolja i en stekpanna. Blanda ner alla ingredienser i tinad färs. Rulla till bollar och stek i ca 5 minuter i stekpanna. Toppa gärna med lite grovhackad färsk bladpersilja.

Koka risgrynsgröten på ett smartare sätt

Lucka 24

Idag hoppas vi att du får njuta av en riktigt god jul med god mat och mysiga stunder med nära och kära. Vi vet också att julafton brukar innebära ett riktigt ståhej i köket. För att minska lite på stressen vill vi tipsa om ett bra knep för att slippa bränna risgrynsgröten. Följ instruktionerna på förpackningen, se till att röra om i kastrullen under uppkok. När det kokar, tag bort från spisen och sätt i ugnen på 100 grader i en timme. Voilá, du slipper passa gröten vid spisen och kan istället fira jul. Vill du helt skippa tillagning av gröt så vet du väl om att vi har hjälpen i Felix risgröt. En riktigt god jul önskar vi från Orkla Sverige!

Matsvinnsefterrätt

Bonuslucka 25

Haaa, nu trodde du att du skulle slippa fler luckor i julkalendern. Men vi har två bonusluckor kvar! Vi gissar på att ni inte åt upp all gröt igår? Och att det nog ligger några pepparkakor (självklart från Göteborgskex) och skramlar längst ned i pepparkaksburken. När den värsta mättnaden lagt sig från julbordet tycker vi att du ska uppbåda lite energi, gå in i köket, och tillaga en smarrig efterrätt på julresterna. Vad sägs om grötkaka med pepparkaksbotten.

Ingredienser: • 200 gr pepparkakor • 60 gram smör • 200 gram färskost • 1 dl socker • 2 tsk vaniljsocker • 1/2 dl apelsinjuice • 5 gelatin blad • 4 dl gröt

Gör så här: 1.Smält smör och mixa med pepparkakor i en blender eller en mixer. Pressa ut degen till en botten i en 18 cm kakform och sätt i kylen. 2.Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm upp apelsinjuice i en gryta, pressa ut vattnet ur gelatinbladen och rör ner gelatinet i juicen. 3.Vispa ihop färskost med socker. Blanda därefter ned apelsinjuicen och vänd i gröt med en slickepott.  4.Fyll formen med ost- och grötblandningen och sätt i kylen ett par timmar innan servering.  Foto: från Kokken och Konditoren

Matsvinnspaj

Bonuslucka 26

Vi hoppas att du är mätt och belåten från julen, men än kanske det finns någon liten vegokorv kvar, några gröna färsbullar, sill, ägg eller kanske rödbetssallad. Istället för att duka upp till ännu ett julbord, eller gud bevare, slänga resterna, så vill vi tipsa om att julresterna smakar ljuvligt i en paj. Så minska matsvinnet och baka dig ett pajskal, så kan du ha bjudning även idag. Tillsammans kan vi göra julen lite mer hållbar!