Fortsatt minskning av tillsatt palmolja i våra produkter

Inom Orkla har vi under flera år arbetat för att ersätta palmoljan i våra produkter med sundare alternativ. Orklas totala inköp av palmolja minskade under åren 2008-2016 med 20 600 ton.

Inom Orkla Foods Sverige har vi arbetat dels med att ersätta palmolja och dels med att ställa krav på hållbart producerad palmolja. Mellan 2010 till 2016 har Orkla Foods Sverige minskat sin förbrukning av palmolja med cirka 80 procent. Under 2016 utgjorde palmolja eller vegetabiliska oljeprodukter innehållande palmolja endast cirka sex procent av den totala volymen av oljor och margariner som vi använder.

Orkla Confectionery & Snacks Sverige, med kända varumärken som OLW, Göteborgs Kex och Panda, har under en längre tid ersatt palmolja med blandningar av olika oljor från exempelvis solros, kokos och sheanöt, som tillsammans gör produkterna hälsomässigt bättre.

Genom att ersätta palmoljan med andra oljor och fetter minskas mängden mättat fett i produkterna med 1 500 ton per år.
 Redan 2008 byttes palmoljan mot solrosolja i alla potatischips från OLW och 2014 blev snacksfabriken i Filipstad den första i Sverige att vara helt fri från palmolja. Det betyder att bolaget sedan 2008 har minskat palmolja i sitt sortiment med över 7 000 ton per år.

All palmolja vi använder är certifierad och vi är medlemmar i organisationen Round Table on Sustainable Palm Oil, RSPO, som verkar för hållbar produktion av palmolja och är den organisation som idag certifierar palmolja. Certifieringen omfattar regelbunden övervakning av palmoljefabriker och plantager, inte bara när det gäller avskogning, men även när det gäller andra viktiga aspekter som arbetsförhållanden och användning av bekämpningsmedel.

Vi har genomfört ett omfattande utvecklingsarbete för att ersätta palmolja med annat fett eller certifierad segregerad palmolja i våra produkter. Vi har arbetat tätt samman med leverantörsledet för att kunna gå över till segregerad palmolja, som är en starkare nivå i certifieringen för att stödja hållbart producerad palmolja.