Hälsosammare folkfavoriter

Utveckling av sundare matvaror med mindre salt, socker och mättat fett står högt på dagordningen hos Orkla. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med detta.

I många länder får befolkningen i sig långt mer salt, socker och mättat fett än hälsomyndigheterna rekommenderar. Det kan medföra stora hälsoutmaningar och sämre livskvalitet. Om man äter hälsosamt och är fysiskt aktiv i vardagen minskar risken för livsstilsrelaterade sjukdomar. Ur folkhälsoperspektiv betyder små förändringar i det dagliga kosthållet hos många människor mer än stora förändringar hos enstaka individer. Därför arbetar vi på Orkla aktivt med att göra folkfavoriterna mer hälsosamma.

I gott sällskap med kunder i dagligvarubranschen och andra producenter av mat och dryck undertecknade vi 2016 ett samarbetsavtal med de norska hälsomyndigheterna. Vi ska tillsammans göra dagligvarorna mer hälsosamma. Genom avtalet har vi förbundit oss till konkreta mål för minskning av salt, tillsatt socker och fett i mat och dryck. Att utveckla nya produkter som gör det lättare för konsumenten att göra hälsosamma val och bidra till ökat medvetande om hälsa och kost är också en viktig del av arbetet för bättre folkhälsa.

Resultat 2017

Minskat mängden salt med 80 ton
Mindre salt i pizzor, färdiga måltider, kex och ketchup

Minskat mängden socker med 1040 ton
Mindre socker i pålägg, mellanmål, smoothies, sylt och ketchup.
Lanserat saft, halstabletter, mellanmål, sylt och flingor utan tillsatt socker

Minskat mängden mättat fett med 960 ton
Mindre mättat fett i soppor, buljong, färdigmat och chips