Näring och välbefinnande

Vi vill bidra till hälsosamma och goda matvanor. Utveckling av sundare livsmedel står därför högt på dagordningen hos Orkla.

Hållbarhetslöfte

Orkla ska göra det lättare att leva hälsosamt.

Mål till 2020

2014 satte Orkla följande mål för arbetet med näring och hälsa fram till 2020:

 • Utveckla produkter med mindre salt, socker och mättat fett
 • Lansera koncept och innovationer som bidrar till ett sundare liv
 • Bidra till ökad konsumtion av fisk
 • Göra det lättare för konsumenter att välja hälsosamma produkter
 • Inte använda marknadsföring mot barn

Under 2017 satte Orkla nya mål för hållbarhetsarbetet fram till 2025. Vi stärker vårt åtagande genom att sätta mätbara mål för hur de olika bolagen i Orkla ska bidra till att öka försäljningen av produkter som främjar folkhälsan och minska konsumtionen av salt och socker. Arbetet med näring och hälsa stöder FN: s globala hållbarhetsmål SDG3.

Hållbarhetsmål till 2025

 • Dubbla konsumtionen av produkter och tjänster för en bättre hälsa
 • Dubbla konsumtionen av produkter och tjänster som främjar en mer hälsosam livsstil
 • 15 % mindre salt och socker
 • Inspirera människor att anta en mer hälsosam livsstil

Resultat 2017

 • Minskat mängden salt med 80 ton
  Mindre salt i pizzor, färdiga måltider, kex och ketchup
 • Minskat mängden socker med 1040 ton
  Mindre socker i pålägg, mellanmål, smoothies, sylt och ketchup.
  Lanserat saft, halstabletter, mellanmål, sylt och flingor utan tillsatt socker
 • Minskat mängden mättat fett med 960 ton
  Mindre mättat fett i soppor, buljong, färdigmat och chips

Som en ledande producent av mat och andra dagligvaror vill vi på Orkla bidra till bättre matvanor. Vi vet att även små ändringar i salt-, socker- och fettinnehållet i produkter som man äter och dricker varje dag ger viktiga förbättringar av folkhälsan. Därför samarbetar vi aktivt med myndigheter och livsmedelsbranschen för att göra vardagsmaten mer hälsosam. Vi har jobbat systematiskt med detta under flera år. Vår filosofi är att hälsosam mat ska smaka gott. Därför kompromissar vi aldrig med smaken när vi minskar halten av salt, socker och mättat fett i kända favoriter eller i utvecklingen av nya varianter.

För att få ny kunskap och lära oss mer om matens påverkan på kroppen samarbetar vi med flera kompetens- och forskningsmiljöer. I likhet med konsumentinsikt är detta viktigt när vi utvecklar nya produkter. Vi letar också efter sundare varianter inom choklad, sötsaker och snacks, även om de individuella produkterna ska få vara det de är avsedda för, att ge trivsel och glädje. Sund kosthållning handlar om en bra balans mellan vad du äter och hur fysiskt aktiv du är i vardagen.

Bra information är en förutsättning för att kunna göra medvetna val i butiken. Därför är det viktigt för oss att göra det lätt för våra kunder och konsumenter att veta vad våra produkter innehåller genom tydlig och ärlig produktinformation.

Läs mer om vårt arbete med näring och hälsa i Orklas hållbarhetsrapport

Hälsosammare folkfavoriter

Utveckling av sundare matvaror med mindre salt, socker och mättat fett står högt på dagordningen hos Orkla. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med detta.

Läs mer

God och mer hälsosam mat på svenskarnas middagsbord

Svenskarna vill idag ha en sundare livsstil och äter idag mer hälsosamt än tidigare. Intresset för vegetarisk mat har ökat och matens ursprung är viktig*.  Läs mer om hur vi som ett av Sveriges största företag påverkar svenska folkets hälsa.

Läs mer