Export Orkla Foods Sverige

Orkla Foods Sverige är marknadsledande på flera produktområden på den lokala svenska marknaden, men vi har även en lång och stark tradition när det kommer till att exportera vår mat och dryck.

Flera av våra varumärken har över 100 år på nacken, och till exempel Abba närmar sig snart sin 200-årsdag. Att vi lyckats så bra under så lång tid beror delvis på förmågan att ständigt utvecklas och förnya våra produkter, och många av våra produkter har sedan lång tid en speciell plats i många svenskars hjärtan.

Även på den internationella marknaden har folk sedan länge fått upp ögonen för Orkla Foods Sveriges produktportfölj. Idag kan du hitta våra produkter på flera olika platser runt om i världen. Vår lingonsylt har funnits i USA sedan flera årtionden och är idag nummer ett på den amerikanska marknaden. Du kan också köpa våra prinsesstårtor från Frödinge i Tyskland, Kalles Kaviar i Spanien, FELIX inlagda gurkor i Storbritannien och dressingar i Japan – för att nämna några.

Bakom vår internationella satsning står ett stabilt team som dagligen arbetar med att sprida budskapet om våra svenska varumärken, som vi är så glada och stolta över att vi gärna vill dela dem med dig och resten av världen.

 

Ladda ner vår produktkatalog

 

Internationella varumärken

Hos oss på Orkla Foods Sverige hittar du produkter och varumärken som i stort sett varenda svensk har stött på någon gång under sin livstid, och förmodligen också har en massa goda barndomsminnen kopplade till. Nedan finner du information om några av de största varumärkena som vi redan idag gör internationell succé med.

Felix

Historien om Felix tar oss tillbaka till landsbygden i södra Sverige i början av 1870-talet. I Eslöv hade en liten fabrik börjat tillverka vinäger, så att familjer och hushåll i regionen kunde göra inläggningar av sina egenodlade gurkor och rödbetor.

Det var också till Eslöv som Herbert Felix, mannen bakom varumärket, kom i slutet av 1930-talet. En ung entreprenör från dåvarande Tjeckoslovakien, med en passion för gurkor och konserver, och en vision om att skapa sig en framtid inom livsmedelsindustrin. År 1939 började han samarbeta med vinägerfabriken och tillsammans inledde de en resa som skulle resultera i ett av Sveriges starkaste varumärken.

Grunden för Felix har alltid varit kärleken till lokalt producerad mat och en önskan om att förenkla människors vardag. Genom att arbeta tillsammans med de lokala bönderna i början av 1950-talet, blev Felix den största producenten av inlagd gurka i Europa. Sedan dess har märket på Felix expanderat en hel del, och genom åren har det ingått produkter såsom glass, soppa, inlagda grönsaker, färdigmat, gröt, pommes frites och många fler i sortimentet.

De mest kända produkterna på den svenska marknaden är förmodligen köttbullar och ketchup. Svenskarna är nämligen en av världens största konsumenter av ketchup, och Felix har en marknadsandel i Sverige som är nästan dubbelt så stor som närmaste konkurrent.

Felix är ett populärt varumärke även utanför Sveriges gränser och en stor mängd potatismos exporteras till Tyskland varje år. Dessutom, visste du att Felix är nummer ett när det gäller försäljning av lingonsylt i USA?

Besök gärna vår hemsida för Felix sylt på den internationella marknaden.

Abba

Namnet Abba blev ett registrerat varumärke 1906, men företaget grundades redan 1838. Under 180 år har vi haft gott om tid att samla massor av erfarenhet och kunskap som återspeglas i den goda smak som produkterna har idag.

Utbudet av produkter från Abba omfattar allt från fiskbullar och tonfisk till soppor, caviar och färdiga såser. Och naturligtvis sill, strömming och ansjovis i alla möjliga former och smaker. Svenskarna älskar sin sill och vår ambition är att alla som vill följa Livsmedelsverkets rekommendation att äta fisk tre gånger i veckan, ska kunna göra detta utan krångel.

Vi exporterar flera av våra älskade sjömatsprodukter till många platser runt om i världen, men nästan all av vår tillverkning sker i Kungshamn, där vi har den magnifika skärgården och svenska västkusten precis utanför våra fönster. Vi hoppas och tror verkligen att en del av dessa känslor och denna miljö återspeglas i smaken av våra produkter.

Bra kvalitet betyder allt
Kvalitet är naturligtvis en viktig hörnsten i vårt arbete och vi anser att detta är en absolut nödvändighet för att produkterna ska få den utsökta smak som de har. Därför väljer vi våra ingredienser med stor omtanke om både djurliv och miljö. Vi har också flera kvalitetskontroller längs vägen och vårt arbete sker naturligtvis med full spårbarhet.

Anamma

Anamma köptes under 2015 av Orkla Foods Sverige AB. Varumärket har vuxit kraftigt bland konsumenter som vill äta mindre kött eller helt avstå från animaliska ingredienser. Produkterna tillverkas i södra Sverige.

Vi tror starkt på att vegansk mat ska smaka gott! Oavsett om du är en “hardcore-vegan” eller en köttälskare som vill utforska andra alternativ, så kan du alltid räkna med att vi kommer göra vårt yttersta för att överträffa alla dina förväntningar i fråga om smak och konsistens på våra produkter. Det innebär att vi gör saftig, god mat som håller magen mätt och glad för en god stund.

Matlagning ska vara roligt och enkelt, helt enkelt. Därför har vi kryddat och förberett varorna åt dig, så allt du behöver göra för att lyckas är att följa de enkla instruktionerna på förpackningen.

Våra produkter under varumärket Anamma, är tänkta att ersätta köttet, eller proteinet, på din tallrik. Detta innebär att du kan ersätta köttet i dina dagliga rätter med någon av våra utsökta veganprodukter.

Paulúns

Nutritionisten Fredrik Paulún lanserade varumärket Paulúns under 2004. Hans ambition var då, och är i allra högsta grad fortfarande, att hjälpa människor att äta och må bättre.

Fredrik Paulúns ambitioner ligger väl i linje med Orkla Foods Sveriges syn på hälsa och hälsosam kost. Sedan 2010 har Orkla Foods Sverige varit ansvarig för produktion och försäljning av alla livsmedel och drycker inom Paulúns varumärke.

Ett starkt och friskt varumärke med stora, hälsosamma och näringsrika råvaror
Vi vill erbjuda människor ett enkelt sätt att äta bra, välsmakande och välbalanserade måltider under dagen, och Paulúns är därmed en naturlig del av vårt fokus på utveckling av hälsosamma produkter och uppbyggandet av ett av Sveriges starkaste varumärken inom hälsosamma livsmedel.

Våra produkter från Paulúns har varit en stor framgång på den svenska marknaden hittills och det växer även snabbt i Finland. Samtidigt arbetar vi hårt för att etablera varumärket i USA. Den främsta orsaken till framgången är att våra konsumenter har upptäckt att dessa produkter både är hälsosamma och väldigt goda. Därför siktar vi nu på att göra Paulúns till en global framgång.

Bli distributör

Vi erbjuder en värld full av möjligheter. Är du en av våra framtida samarbetspartners?

Orkla Foods Sverige samarbetar med distributörer i mer än 30 länder. Vi är alltid intresserade av att hitta nya marknader och samarbetspartners, så hör gärna av dig om ni ser affärsmöjligheter och har tillgång till marknader som kan tänkas vara intresserade av våra produkter.

Kontakta oss

Tveka inte att höra av dig:

Post: Orkla Foods Sverige AB, Box 4249, 203 13 Malmö, Sverige

Telefon, växel: +46 (0)10-142 40 00

Telefon, kundservice: +46 (0)10-142 42 42

Email: info@orklafoods.se

Ladda ned produktkatalog