Göteborgs Kex

Precis intill strandkanten av Nordre Älv i Kungälv ligger Göteborgs Kex bageri. Bageriet har funnits på samma plats ända sedan 1888. Göteborgs kex grundare, Leopold Berggren, var en driftig man. Han hade en hustru från England, som enligt sitt hemlands tradition givetvis alltid ville ha kex och kakor till sitt afternoon tea. I Göteborg fanns vid den här tiden många engelska köpmansfamiljer med liknande vanor, och bruket att äta kex spred sig från Göteborg till Stockholm och andra städer.

 

  • Leopold Berggren började, med hjälp av experter från Skottland, att baka spröda kex och bland de första kexen fanns Guld Marie, döpta efter den ryska storfurstinnan Maria Alexandrovna.
  • 1897 fick vi den hedervärda titeln Kunglig Hovleverantör och är idag ett av de företag som burit titeln längst.
  • 1963 såg vår största succé dagens ljus – Ballerina.
  • Åttiotalet var ett gyllene årtionde på många sätt. Bageriet byggdes ut och utvecklades. Exporten till länder som Holland och USA ökade. Nu skedde också en fullkomlig explosion på produktsidan, för att tillfredsställa alla smakriktningar. Kexen fylldes med krämiga smaker av hallon, persika, jordnöt, ananas, lakrits, äpple/kanel, apelsin, björnbär, vinbär, banan, päron, kiwi, aprikos, mango
  • Sedan 1994 ingår Göteborg Kex i norska Orklakoncernen och bageriet producerar nu kakor och kex till såväl våra norska som finska grannar under varumärkena Saetre Kjeks och Kantolan.

I dag arbetar runt 500 skickliga medarbetare med att förse svenska folket med ett 30-tal kex- och kakfavoriter. Mycket har hänt på Göteborgs Kex sedan december 1888, men det som har bestått genom tiderna är vår ständiga vilja att utveckla nya och bättre kakor och förpackningar i ett bageri där alla känner stort engagemang för det vi producerar.

Våra största varumärken är Ballerina, Singoalla, Brago och inte minst Utvalda – en serie kex speciellt bakade för att passa till ost. Göteborgs Kex är marknadsledare i kexkategorin. I sortimentet finns många olika kex och kakor, i alla tänkbara spännande smaker, för både för de stora och små. För alla tillfällen, från picknicken och eftermiddagsfikan till ostbrickan till helgen.