Frödinge

Historien om Frödinge, (ja alltså varumärket, inte orten) tar vid 1929 då ett antal mjölkbönder går ihop och bildar Frödinge Mejeriförening. Tillsammans producerar de mjölk, ost, smör och under krigsåren även messmör. Som vilket landsortsmejeri som helst.

 

När konkurrensen under 50-talet ökade inom mejeribranschen kom den nye unge mejerichefen, Gösta Carlsson, med en idé för att få Frödinge mejeri att överleva: ”Vi ska sälja småländska ostkakor till hela Sverige!”.

Efter viss övertalning lyckades den unge Gösta få styrelsen att investera 3 000 kr på att ställa om produktionen till ostkakor. 1955 gick tillverkningen gång, ostkakorna börjar bakas enligt ett traditionellt recept (som gäller än idag) och säljs i trakten.

 

Småländsk ostkaka

I Småland tar försäljningen snabbt fart men resten av landet har knappt hört talas om denna småländska specialitet. Göstas hustru Kajsa packade därför väskan full med ostkakor och for till Stockholm. Snart hade hon övertygat både grossister och butiksägare att ta in ostkakan i sortimentet.

Efter Kajsa Carlssons resa till Stockholm blir ostkaka snart i var mans hem och mun. Råvarorna är desamma men produktionslinjen blir tvungen att utvecklas för att hinna med den stora efterfrågan på Smålands stolthet.

 

Dessertpajer, tårtor och bakelser

Frödinge mejeri blomstrade och man började så smått skissa på fler goda idéer. Tekniken fanns ju på plats. Man bestämde sig för att börja baka dessertpajer. Blåbärspaj och äppelpaj fanns strax därefter i Sveriges kyldiskar. Vartefter frystekniken utvecklades övergick man till frysta pajer och under 20 år tillverkade Frödinge även matpajer.

Konditori efter konditori stängde ned och Frödinge förstod att det nu fanns en marknad för tårtor att ätas i hemmet. Prinsesstårta och Schwarzwaldtårta blev först ut. Efter detta har innovation efter innovation förvandlats till godsak i vårt mejeri i Frödinge.