Ekströms

Ekströms har en lång historia som sträcker sig över mer än ett och ett halvt sekel, och under denna period har Ekströms lanserat många produkter som idag ses som riktiga klassiker i de svenska hushållen.

Företaget Ekströms startade i Örebro redan 1848. Men på den tiden sålde företaget inte livsmedel utan det var mustaschvax, stövelsmörja och bläck för hela slanten.

Startskottet för Ekströms var porlande vatten till groggblandningar och läskedrycker. Krögaren Carl Edvard Eklind, som drev brunnsparken Adolfsberg i Örebro, hörde ständigt både gamla och unga gäster tjata om dessa bubblande drycker. Han lockade den nyutexaminerade apotekaren Henric Eberhard Ekström till att utveckla mineralvatten och läsk. Samarbetet med Ekströms blev mycket lyckosamt. Han var en minst sagt innovativ person och utvecklade bland annat Sveriges första riktiga chokladkaka. Debuten i livsmedelsbranschen gjordes 1875 när Ekströms bakpulver blev en succé och gjorde företaget känt utanför Örebro.

Fram till andra världskriget var bakpulvret företagets storsäljare, men framgångarna upphörde när Ekströms inte fick tilldelning av plåt under kriget. De svenska husmödrarna ville nödvändigtvis ha bakpulvret i plåtburk.

Frun tog över

Henrik Eberhard Ekström dog 1882 och då hade företaget ekonomiska svårigheter. Men krögare Eklinds fru Fina tog ett resolut grepp kring verksamheten och inledde en grundläggande sanering av bolaget. När konkursen var ett faktum sålde hon varulagret och flyttade hem företaget till bostaden.

Nyponsoppa till Vasaloppet

Cirka tio år senare var det åter på fötter. 1930 började företaget tillverka produkter av nypon. Till att börja med hette produkten Nyponmust. Först efter andra världskriget började produktionen av den nyponsoppa som vi än idag känner så väl. Med nyponsoppan som start kom torkade livsmedel att spela en huvudroll under de kommande åren och många nya produkter lanserades. Det var under denna tid som blåbärssoppan introducerades till Vasaloppet.