Den gamle fabrik

År 1834 fanns det en plats på Ströget i Köpenhamn som kallades för Jordgubbskällaren. Hit kom de mest kräsna Köpenhamnsbor för att köpa frukter och bär av sagolik kvalité.

 

I anslutning till försäljningen fanns en sommarrestaurang där menyn frestade med kaffe, te, hemlagad glass, fruktdesserter och tårta. På detta spännande ställe tar historien om Den Gamle Fabrik sin början.

 

Marmeladkokning i stora grytor

1922 blev sommarrestaurangen en helårsrestaurang där gästerna kunde njuta diverse hemlagade fruktkrämer med grädde. Snart etablerades en marmeladfabrik och verksamheten började ta form på riktigt. Marmeladen tillagades med största försiktighet i stora öppna grytor och kokerskorna rörde för hand för att uppnå ett förstklassigt resultat. Den färdiga marmeladen hälldes i små glasburkar med brunvita etiketter.

1979 började varumärket Den Gamle Fabrik användas på marmeladprodukterna. Tillagningen sker precis som förr i öppna grytor utan kokning för att behålla de fina råvarornas karaktär. Därtill ger de öppna grytorna kokerskorna möjlighet att verka nära produkten. En fingertoppskänsla för konsistens och kvalité tar lång tid att bygga upp. Även recepten är desamma som alltid, härstammande från jordgubbskällarens alldeles särskilda karaktär och atmosfär.

Användningen av hela, rena bär är mycket viktig och fruktjuiceanvändningen är minimal. Även om produktionen är storskalig är det inte mycket som skiljer dagens tillagning från den tidigare. Tradition och kvalité är och har alltid varit det allra viktigaste under produktionen och dit finns inga genvägar.