Abba

Namnet Abba är en förkortning av AB Bröderna Ameln och registrerades 1906. Företaget grundades dock redan 1838 av brödernas pappa vars företagsnamn, till skillnad från sönernas, aldrig lånades ut till någon pop-grupp.

 

Förutom att namnet var det något mindre klatshiga Christian Gerhard Ameln A/S var dessutom pop-musiken ännu inte uppfunnen. Abba var ett genuint familjeföretag fram till 1960-talet, då Christian Ameln (VD mellan 1948-72) ledde Abbas utveckling mot ett modernt livsmedelsföretag. Efter en sammanslagning med Fyrtornet Abba upp 1969 av Pripps och Abba blev därmed en del av en stor koncern. Och så ock idag när varumärket ägs av Orkla Foods Sverige.

Bland Abbas produkter finns allt från fiskbullar och tonfisk till soppor, kaviar och färdiga såser. Och så förstås sill, sill och åter sill i alla dess former och smaker. Vår ambition är att alla som vill följa rekommendationen att äta fisk tre gånger i veckan också enkelt ska kunna göra det.

Nästan all vår tillverkning sker med förstklassiga råvaror i Kungshamn, med den storslagna bohuslänska skärgården utanför våra fönster och måsarnas skri i våra öron. Vi både hoppas och tror att lite av den känslan också ska märkas på smaken.